Новини и статии

Инфертилитетът - "тъмна Индия" за тийнейджърите

Публикувано в: Сексуално здраве, Превенция и хигиена Автор: Medicine.BG 12 January 2009

condomswomanmain_full_full

Гимназистите не са запознати с рисковите фактори за развитие на инфертилитет, твърди проучване проведено в Канада. Голяма част от учениците не знаят, че определени сексуално предавани болести могат да доведат до инфертилитет.

Около 80% от анкетираните са запознати с термина инфертилитет, но значително по-малък брой показват задълбочени познания по въпроса. Например, над 94% от тях не знаят, че сексуално предавани инфекции, като хламидия и гонорея могат да доведат до безплодие.

При жените гонореята и хламидиите могат да засегнат матката и фалопиевите тръби, причинявайки тазова възпалителна болест и да доведат до тубарна (ектопична) бременност и безплодие. При мъжете те причинява епидидимит - заболяване, което ако не се лекува също води до стерилитет.

На фона на нарастващия брой бездетни двойки в България, въпросите свързани с болестите, предавани по полов път и другите причини водещи до инфертилитет и стерилитет стават все по актуални. Запознаването на младите хора с тези инфекции и методите за тяхното предотвратяване излизат на преден план.

Най-сигурният начин да се избегне заразяване със сексуално предавани инфекции, е въздържанието от сексуални контакти или дълготрайна взаимно-моногамна връзка, с партньор, който е изследван и не е заразен.

Правилната употреба на латексни презервативи по време на влагалищен, анален или орален секс, намалява риска от заразяване със сексуално предавани инфекции и развитието на усложнения.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19510 seconds