Новини и статии

Работата на бюро повишава риска от рак на простатата

Публикувано в: Сексуално здраве 30 October 2009

rabota_na_byuro

Мъжете, чиято работа е свързана със продължително стоене на бюро, са застрашени от рак на простатата. Шведски учени са изследвали 45 000 мъже на възраст между 45 и 78 години и са установили, че тези, които работят седнали, са с почти 30% по-застрашени да заболеят, отколкото мъжете, чиято работа е свързана с повече движение.

Физическата работа намалява риска от рак с 28%. Когато мъжете прекарват половината от работното си време на бюро, опасността за простатата е 20% по-ниска, отколкото за мъже, които са седнали през целия работен ден. Проучването, публикувано в British Journal of Cancer, показва, че и други форми на физическа активност също понижават опасността - ходенето пеша или карането на велосипед повече от един час дневно.

Специалистите не са сигурни защо физическите упражнения имат такова влияние, но вероятно променят нивата на някои хормони, свързани с рака, сред които е тестостерона. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13892 seconds