Новини и статии

7 съвета за тези, които не обичат зеленчуци

Публикувано в: Любопитно 18 April 2011

848vegetables

Зеленчуците са важни независимо дали ги обичате, или мразите. В 21-и век хората трябва да разберат, че заради богатството си от фибри и антиоксиданти зеленчуците са на-здравословната храна на планетата. Някои хора обаче признават, че мразят зеленчуци. Ето няколко съвета за тях, за да ги включат в всекидневното си хранене, без да се натрапват на вкуса им.

Съвет #1: Добавяйте зеленчуци към любимите си ястия.
Обичате лазаня? Добавете между корите задушен спанак или броколи, тънки резенчета моркови или тиквички. Ако пък обичате макарони със сирене, задушете леко в зехтин сезонни зеленчуци, като аспержи, броколи, гъби и домати, добавете ригън или доматено пюре и объркайте с макароните и сиренето. Може да добавяте по малко зеленчуци и в омлетите.

Съвет #2: Добавяйте парченца от различни зеленчуци в салатите.
Слагайте приемливи за вас зеленчуци в салатите. Много подходящи са лук, репички, настъргани моркови, тънко нарязана краставица, малки розички карфиол или зелен фасул. Може би най-добрият начин е да ги нарежете на много тънко, за да не се забелязват много.

Съвет #3: Приготвяйте интересни и вкусни комбинации от зеленчуци.
Някои комбинации от зеленчуци са много вкусни. Пригответе си блюдо от изпечени на скара патладжани, тиквички и домати, поляти с любимия ви сос.

Съвет #4: Сервирайте ги сурови с вкусен домашен сос.
Суровите зеленчуци имат по-мек вкус и са хрупкави. Сервирайте ги с лучен сос със сметана или с ароматно доматено пюре. /Сварете доматите с ригън, сол, пипер и 1 лъжица зехтин/.

Съвет  #5: Добавяйте зеленчуци към закуските.
Слагайте зеленчуци в студени и топли сандвичи. Например, добавяйте настъргани или накълцани пресен босилек, тиквички, зеле с различен цвят. Много подходящи за пица са доматите.

Съвет #6: Приемайте зеленчуците във вид на сокове.
Добавяйте към плодовите сокове малко сок от зеленчуци. Например, изцедени моркови към сок от манго или портокали.

Съвет #7: Печете зеленчуците на скара.
Слагайте зеленчуците на скарата и ги поръсвайте с любими подправки или само със сол и черен пипер. Не пропускайте да ги намажете предварително с зехтин или някакъв сос. Много вкусни стават изпечените на шиш по-големи парчета гъби, тиквички и патладжани.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11552 seconds