Новини и статии

А, В, С... и други витамини

Публикувано в: Любопитно 12 April 2011

vitaminstable

Всяка пролет като че ли се събуждаме от зимен сън. Иска ни се да хвърлим дебелите дрехи, да направим няколко тура из магазините, да се разтъпчем в парка.

Жадуваме за нови впечатления и срещи. Усещаме обаче, че тялото ни се съпротивлява, тегли ни към леглото, а краката ни отказват да влязат в тон с пролетното ни настроение. Затова сега е и времето да поговорим за витамините, за които от детството си слушаме, че са натъпкани в плодовете и зеленчуците.

Но в природата няма продукт, който да съдържа всички необходими на организма ни витамини и микроелементи. Освен това в определени моменти ние се нуждаем от един или друг витамин в по-голяма степен. А и с така полезните за всеки човек вещества не бива да се прекалява.

Азбуката на витамините ще ни помогне да се ориентираме в многообразието, предлагано в аптеките, за да не обезсмислим пролетното зареждане на организма.

Витамин А оказва влияние върху ръста на човека, подобрява състоянието на кожата, повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциите, помага на зрението. Този витамин се съдържа в продуктите от животински произход, но и самият организъм може да го изработва от каротин. Най-висока ефективност има провитамин А (b-каротин), който участва и в активизирането на калция.

Витамин В1 влияе положително върху функциите на мускулите и нервната система.

Витамин В2 е съставна част на всяка жива клетка. Влияе върху ръста и възобновяването на клетките, защитава ретината от вредното ултравиолетово лъчение.

Витамин В3 влиза в състава на ферментите, участващи в клетъчното дишане, обмяната на белтъчините, регулиращи висшата нервна дейност и функциите на храносмилателните органи.

Витамин В5 влияе върху общата обмяна в организма.

Витамин В6 участва в обмяната на аминокиселините и мастните киселини.

Витамин В9 е необходим за растежа и въздейства положително върху храносмилателния тракт.

Витамин С повишава защитните сили на организма, ограничава риска от заболявания на дихателната система, подобрява еластичността на кръвоносните съдове.

Витамин D взема участие в образуването и растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Напоследък учените установиха, че здравословните му ефекти се оказват доста по-големи от очакваните.

Витамин Е възстановява детеродните функции, помага на развитието на плода по време на бременност, влияе на работата на мозъка, кръвта, нервната система и мускулите, забавя стареенето.

Витамин Н е необходим за нормалното функциониране на кожата.

Витамин К участва в съсирването на кръвта. Здравият организъм изработва витамин К2 сам.

Витамин U защитава организма от болести на стомаха и дебелото черво.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13151 seconds