Новини и статии

Алкохолът предпазва мъжете от сърдечни заболявания

Публикувано в: Любопитно 19 November 2009

ch09_image03alcohol

Ежедневната консумация на алкохол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете с повече от 1/3, сочат данните от ново мащабно изследване на испански учени, предаде BBC.

В него участват повече от 15 500 мъже и 26 000 жени. Данните сочат, че големите количества алкохол може да се окажат по-полезни за мъжете. Жените-пиячи не са толкова облагодетелствани от употребата на алкохол, сочат данните от изследването. Експертите обаче са критично настроени, предупреждавайки, че масовата употреба на алкохол може да повиши риска от други заболявания. Алкохолът е отговорен за 1,8 милиона смъртни случаи в световен план всяка година. Изследването беше проведено в Испания, страна с относително висока употреба на алкохол и нисък процент на сърдечно-съдовите заболявания. В изследването са участвали мъже и жени между 29 и 69 години, които е трябвало да опишат навиците си на пиене и са били проследени в продължение на 10 години. Учените са установили, че алкохолът влияе положително и на нивото на добрия холестерол в организма.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20398 seconds