Новини и статии

Алкохолът пречи на съня

Публикувано в: Психично здраве 20 August 2009

Безсъние

Мнозина не си дават сметка, че алкохолът може да наруши съня им, тъй като влияе на мозъчната дейност. Това е констатация от проучване, финансирано от британското правителство.

Половината от анкетираните 2000 души заявили, че при превишаване на препоръчителната доза на следващия ден се чувстват изморени. Близо 60% обаче не подозирали, че проблемите със съня може да са свързани с алкохола.

Проучването установило, че много хора не знаят за влиянието, което породената от алкохола дехидратация има върху съня им. Алкохолът спира отделянето на вазопресин - това е веществото, което сигнализира на бъбреците да реабсорбират течностите. Без този сигнал, пийналите се нуждаят от по-чести посещения в тоалетната. Загубата на течности води до главоболие. Освен това алкохолът нарушава съня в неговия REM стадий, който е необходим за ефикасна отмора.

Според експерти, цитирани от ББС, въпреки убеждението на много хора, че алкохолът им помага да заспят, той е в същото време и основна причина за смущения в съня, тъй като влияе върху химичните процеси, регулиращи пълноценния сън.Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01813 seconds