Новини и статии

Високото кръвно е свързано с проблемите с паметта

Публикувано в: Психично здраве 25 August 2009

Измерване на високо кръвно

Високото кръвно налягане е свързано с проблемите от липсата на памет при хората над 45 годишна възраст, пише списание "Неврология" към американската Академия по неврология.

Изследването показва, че хората с повишено кръвно налягане са подложени на по-голям риск за по-нататъшна липса на памет или проблеми с мисленето, отколкото хората с нормални стойности на диастоличното налягане. С повишаването на налягането с 7% се увеличава възможността човекът да има проблеми с паметта.

Резултатите остават в сила, дори когато се изследват и други фактори, които могат да повлияят на паметта като напреднала възраст, пушене, диабет или висок холестерол. В проучването са участвали 20 000 души над 45 години, които никога не са получавали сърдечен пристъп и са в добро здравословно състояние . Оказало се, че една голяма част от тях взимат лекарства за високо кръвно налягане.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05215 seconds