Новини и статии

Мъжете боледуват по-тежко

Публикувано в: Любопитно 25 March 2010

sickman260x300

Учени от Кеймбридж твърдят, че прародителите на съвременния мъж са имали склонност към рисково поведение, което е направило мъжката имунна система по-уязвима на заболявания. Теорията се базира на редица фактори и характеристики, които различават мъжете от жените. В много случаи се оказва, че мъжете могат много по-лесно да се инфектират и много по-трудно да се излекуват от инфекцията.

Резултатите от проучването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, показват, че под въздействието на генетични и екологични фактори мъжете и жените имат различно еволюирали имунни системи. Природата е дала на мъжете по-слаб имунитет, за да ги предпази от автоимунни болести, причинени от преумора на организма, заради необходимостта от поддържането на много активности, включително репродуктивни.

Някои мъже смятат настинката за грип, а главоболието за мигрена, защото им е необходимо повече време да се възстановят, когато се разболеят.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15888 seconds