Новини и статии

Защо ябълките са полезни?

Публикувано в: Хранене и диети 11 November 2009

apples

Откъдето и да ги погледне човек, ябълките са чудодейно средство! Те са не само пълни с витамини, но и помагат срещу бръчки, стимулират слабеенето и водят до подмладяване. Защо обаче те са толкова полезни?!

Нито един друг плод не съдържа толкова много витамини /А, B, C, E/, микроелементи /желязо, мед, манган/ и минерални вещества /калий, натрий/. Не случайно поговорката гласи: "Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на доктор". Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита. Високият дял на Витамин Е в ябълките остранява увреждане на тъканите, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата. На практика ябълките са природно средство срещу бръчките. Пектинът стимулира слабеенето. Съдържащите се в ябълките баластни вещества целулоза и пектин действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането. В стомаха те набъбват и го изпълват, предизвиквайки чувство на засищане, а това помага да се отървем от някое и друго килограмче. Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 грама се крият до 30 милиграма витамин C. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, а тази "пречистваща функция" води до подмладяване. Като положителен страничен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма. Плодовите киселини - например салициловата - имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците. Калият помага за мисловните процеси. До 180 милиграма от този елемент се съдържат във всяка ябълка. Калият е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси. Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки. Полифенолите са полезни за сърдечната дейност. Те се крият в кората на ябълките и намаляват нивото на холестерина. По този начин пък предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система и от инфаркт. Флавоноидите пък предпазват от рак. Те имат антиоксидативно действие в организма, като възпрепятстват образуването на свободни радикали. По този начин ябълките намаляват опасността от ракови заболявания.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19533 seconds