Новини и статии

Подмладяване и вталяване без изтощителни диети

Публикувано в: Хранене и диети 13 December 2010

otslabvaneipodmladyavane

Ако вече сте стигнали до убеждението, че именно начинът на хранене е в основата на доброто здраве, не се подвеждайте по широко рекламираните чужди диети. Малките корекции в навиците могат да променят не само външния вид и самочувствието ви, но и цялостното ви здравословно състояние.

Освен сутрешното изпивайте по още едно кафе на ден. Американски учени твърдят, че така може да се намали рискът от старчески диабет.

Не поднасяйте ястията на масата в общи съдове за сервиране. Установено е, че когато храната се сервира в чинията на всеки, хората ядат до 35% по-малко, отколкото ако си сипват от съдовете в средата на масата.

Установено е, че с напитките се поемат неусетно по 400 калории на ден. Ако се откажете от подсладения чай и газираните напитки, само за година ще се вталите.

Пресмятайте количеството храна, което поемате. Британски учени направили експеримент и установили, че хората, които преди да похапнат си припомнят какво са яли при последното хранене, приемат 30% по-малко калории.

При всяко хранене приемайте протеини. Те са най-доброто средство за ускоряване на метаболизма и за намаляване на апетита.

Яжте пълнозърнест хляб, а не бял или от обработено зърно. Целите зърна намаляват риска от рак и сърдечни болести.

Два пъти седмично риба ще поддържа ума ви остър и ще намали риска от алцхаймер. Най-подходящите риби са сьомгата, херингата, скумрията, пъстървата.

Намалете обичайните си порции с една четвърт. Учени от университета в Пенсилвания твърдят, че само това е достатъчно, за да се приемат 10% по-малко калории, и то без да се чувства глад. Тук е мястото да споменем, че порциите в заведенията обикновено са от 2 до 3 пъти по-големи от препоръчителните.

Загасете телевизора. Няма съмнение, понеже е доказано многократно -  хората, които гледат телевизия, докато се хранят, поемат „в компанията" на сериала или шоуто средно около 300 калории повече.

Поставяйте вилицата на масата, докато дъвчете храната. Или отпивайте глътка вода след всяка хапка. Гръцки учени установили, че бавното хранене повишава нивата на 2 хормона, които създават усещане за ситост.

Закусвайте с ръжен или пълнозърнест хляб. Осем  часа по-късно ще се чувствате по-сити, отколкото ако сте яли бял хляб. Това се дължи на високото съдържание на фибри в ръжта и нейния минимален ефект върху кръвната захар. След такава закуска се яде и по-малко на обяд.

Наблягайте на плодовете и зеленчуците. Извън съмнение е, че хората, които приемат 4 или 5 порции на ден, показват по-добри резултати на тестове за умствени способности, отколкото тези, които ядат плодове и зеленчуци 1 път на ден и по-рядко.

Зеленият чай помага за заздравяване на костите и предпазва от свързаните с остаряването счупвания. Зеленият чай е и чудесно средство срещу неприятния дъх в устата.

Опитайте се да полагате физически усилия преди обяд или вечеря. Според британски учени след спорт хората се засищат по-лесно и поемат по-малко калории.

Спете по около 8 часа в денонощие. Лекарите се обединяват около този съвет и посочват, че както от прекалено дългия, така и от недостатъчния сън се пълнее.

Не се лишавайте от любимите си храни. Доброто хранене не означава лишения, а повече внимание към количеството. Яжте любимите си храни, но в по-малки количества.

Никак не подценявайте качеството и съдържанието. Избирайте храни с по-малко добавки като стабилизатори, изкуствени подсладители, оцветители и аромати. Те са вредни.

Изяждайте по 3-4 ореха всеки ден. Така най-бързо ще увеличите стойностите на добрия холестерол и ще намалите лошия.

Закусвайте с омлет. Хората, които ядат сутрин яйца вместо кроасан, консумират близо 300 калории по-малко през останалата част на деня. Обяснението е, че протеините засищат повече от въглехидратите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17085 seconds