Новини и статии

По-добро сърдечно здраве - намалете солта

Публикувано в: Здравни новини 3 November 2010

Сърдечните болести могат да бъдат намалени с почти една пета, ако производителите ограничат количеството на солта, която се слага в храните, твърдят учени

saltrestaurantlg

Промени в законодателството могат да бъдат почти двадесет пъти по-ефикасни за намаляването на честотата на смъртните случаи вследствие на кардиологичен инцидент. Доброволните ограничения върху съдържанието на сол в индустрията на преработените храни, понижава сърдечно-съдовите заболявания с почти един процент, твърдят австралийски изследователи.

Ползите за здравето обаче могат да бъдат драстично по-големи, ако правителствата наложат ограничения, смятат специалистите. Така влошаването на здравословното състояние вследствие на сърдечно-съдови заболявания може да се намалят с близо 18 на сто. Съдържанието на сол в храната е известен фактор, който има ключова роля за повишения риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Учените са взели под внимание съдържанието на сол в хляба, маргарина и зърнените храни, грамажът на продаваните продукти, средната консумация на глава от населението на тези стоки, разходите за изготвянето и прилагането на законодателството и т.н. Техните изчисления показват, че може да се осигурят 610 000 години живот в добро здраве на човечеството, ако всеки намали употребата на сол в рамките на максимално препоръчителните дози - 6 гр. дневно.

Високото кръвно налягане е водещата причина за смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Храните, богати на сол, са свързани с хипертонията и повишен риск от инсулт.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14232 seconds