Новини и статии

Интернет поколението застрашено от рахит

Публикувано в: Здравни новини 23 January 2010

laptops

Развитието на рахит може да бъде прибавено към списъка със заболяванията при децата, прекарващи безброй часове във висене пред екрана на компютъра, посочват британски изследователи.

При младите хора рахитът е причинен главно от хроничната липса на витамин Д. Впоследствие, те развиват болни и деформирани крака, които не израстват правилно. Това заболяване се е свързвало предимно с изключителна бедност и викторианска Англия през 19-и век на Чарлз Дикенс, и може лесно да бъде избегнато чрез балансирано хранене и излагане на слънчева светлина. Лекарите са посочили миналия месец, че болестта отново се е превърнала в "често срещано" явление във Великобритания. "Децата прекарват повече време у дома, играейки пред компютрите, вместо да се радват на свежия въздух", заяви Саймън Пиърс, професор в университета в Нюкасъл в Североизточна Англия и главен автор на ново изследване върху недостатъчността на витамин Д. "Това означава, че техните нива на витамин Д са по-занижени спрямо предходни години", посочва ученият.

Половината от възрастните хора във Великобритания, особено живеещите на север, изпитват недостатъчност на витамин Д през зимата и пролетта, като един на всеки шест изпитва сериозна недостатъчност. Заболяването се свързва със сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, няколко вида рак и увреждане на костите при възрастните, известно като остеомалация. Докато изследването е съсредоточено върху хората във Великобритания, същите тенденции се повтарят и в останалата част от индустриализирания свят, посочват учените.

Едно от решенията за справяне с проблема е излагането на слънчева светлина, което може да помогне за увеличаването на нивата на витамин Д, но може да увеличи и риска от развитието на рак на кожата. Другата опция е свързана с регулиране на хранителния режим. Препоръчва се консумирането на повече мазна риба като сьомга, скумрия, сардини и херинга. Изследването, публикувано в последния брой на British Medical Journal, призовава за добавянето на витамин Д към млякото и производни хранителни продукти, както беше направено в няколко други страни. Дългото време, прекарано пред компютъра, беше свързано и с все повече случаи на напълняване, ръст в психологическите отклонения и антисоциално поведение.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14417 seconds