Новини и статии

"Биберонен" кариес

Публикувано в: Бременност и майчинство 21 October 2009

Бебе и биберон

У нас близо 50% от децата до 3-годишна възраст страдат от кариес на ранното детство, по-известен като „биберонен" кариес на млечните зъбки. Това съобщи доц. Емилия Илиева, преподавател по детска дентална медицина.

По думите й, причините за влошеното орално здраве при малките деца се дължи на това, че през нощта те пият мляко, сок, компот или подсладена вода от бутилка с биберон. Подсладената течност залепва по зъбите и се разгражда до киселина. През нощта липсва защитата от слюнката, защото тогава жлезите не отделят такава, и резултатът за една година е разграден емайл.

За ограничаване на негативните последици доц. Илиева изтъкна ключовата роля на профилактика по време на бременността - прием на флуор, защото временните зъбки на бебето се развиват още докато е в утробата. От изключителна важност е след раждането майката да получи информация за начина на хранене на детето- да се избягва нощна употреба на подсладени течности в бутилка с биберон.

„За съжаление, веднъж появили се, кариесите на млечните зъбки или не се лекуват, или се лекуват неправилно. Страшно е, че повечето зъболекари усложняват процеса, като мажат кариесите със сребърен нитрат", подчерта доц. Илиева. Според нея, българските стоматолози продължават да бъдат обучавани на метод отпреди два века.

„Митът, че млечните зъбки не се лекуват, трябва да остане в миналото. Замяната им от постоянни не трябва да е причина за отказ от терапия. Смяната е продължителен процес, който започва между шестата и седмата година и продължава до 9-11-ата в зависимост от развитието на детето", припомни доц. Илиева, като допълни, че през цялото това време млечните зъбки трябва да служат на детето, както постоянните на възрастните. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Тя добре критикува, но прием на флуор по време на бремеността е безмислен, не достига до плода изобщо, а се натрупва в плацентата, така че не е вреден, но е безмислен :) Хората на запад правят смислени научни изследвания, които не се четат от преподавателите у нас,само се чудя за какво отиват нашите пари за подобни изследвания...

Браво на тази зъболекарка. Такива трябва да са лекарите, а не да си затварят устата, въпреки, че виждат нередностите и то още в обучението на бъдещите медици. Нали после тези хора ще ни лекуват. Още веднъж - БРАВО ДОЦ. ИЛИЕВА! такива като Вас трябва да ръководят младите хора! Знае ли някой къде работи доц. Емилия Илиева

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17232 seconds