Новини и статии

Как да разхождате и обличате децата, ако навън е студено?

Публикувано в: Бременност и майчинство 7 February 2011

Интервю на Д-р Павлина Андреева, педиатър от 14 ДКЦ в София.

kakdaoblichamedecataprezzimata
Д-р Андреева, много родители се притесняват да извеждат децата си навън в студеното време, за да не ги разболеят. Основателен ли е този страх?

В съзнанието на родителите ролята на студа е силно преувеличена. За да се разболее едно дете само от студа, а не от вирусите и бактериите, както е обичайното, то трябва да излезе по джапанки в снега например. А в България е по-скоро налице точно обратната тенденция. Децата много се претоплят, изнежват се, нарушава се тяхната терморегулация и затова те не могат да реагират адекватно на студа. Това е и причината нашите изнежени деца при най-лекия полъх на вятъра да се разболяват.

Но болестите идват не от студа, а от вирусите.Разбира се, студът си има значение – това не може да се отрече. Организмът пази своята топлина, като намалява кръвообращението в засегнатите органи, в случая лигавицата на горните дихателни пътища, а по този начин се намалява техният локален имунитет. Затова вирусите много по-лесно се размножават, когато няма защита, и вследствие децата повече боледуват.

Колко време след като е родено едно дете, то може да бъде извеждано навън?

Ако температурата е някъде около 10 градуса, към третата седмица новороденото вече спокойно може да излиза навън, но постепенно. Ако обаче е много студено, добре е бебето да направи един месец и да натрупа малко мускулна и мастна тъкан, която да го пази.

С каква продължителност трябва да са разходките в студеното време?

Това зависи от възрастта на детето и от състоянието на неговата имунна система. Едно здраво, закалено дете, ако е адекватно облечено, може и цял ден да си стои навън. Малките деца и бебетата, особено тези, които не са излизали досега, трябва да правят това постепенно. Например първия ден – за 10 минути, вторият - за 30-40 минути, третия ден – за 1 час и т.н. При температура около 0 градуса дори и най-малките могат да бъдат навън и да спят на открито в обедните часове, когато е най-топло. По този начин те се закаляват, дишат чист въздух, а това се отразява добре на здравето им.

Кои най-чести грешки допускат родителите при обличането на децата?

През зимата, когато малко се затопли времето, например стане 10-15 градуса, забележете как са облечени нашите деца - както при минус 15 градуса. От страх да не настинат при разлика от 20 градуса те се обличат по абсолютно един и същи начин.

А практиката да се слага шал пред устата?

Тя също не е много удачна. Детето, дишайки в шала, овлажнява въздуха. А влагата, независимо дали е при горещо или при студено време, допълнително натоварва организма. Затова е по-хубаво шалът да е на врата, а не на устата. Тъй като през зимата времето е променливо, най-добре е обличането на детето да става на пластове – на принципа на зелката. Така, когато детето влезе на по-топло място или пък изгрее слънце, майката може да махне една дрешка и така да регулира обличането.

Изисква ли се някаква друга, по-специална подготовка при излизането на децата в студено време?

Лицата и откритите части на децата с нежна кожа задължително трябва да бъдат намазани със специални кремове против вятър и студ. Иначе малчуганите, особено тези с атопичен дерматит, лесно зачервяват бузите и те стават грапави, болезнени и много неприятни. Най-важното обаче си остават краката. Те трябва да бъдат винаги сухи и топли, обути в памучни чорапки от естествена материя. Отгоре може да се сложат и вълнени чорапи, но до кожата трябва да има само памучни материи, защото иначе тя лесно може да се раздразни. По възможност е хубаво и обувките да са от естествена кожа. 

В заключение какъв е вашият професионален съвет към родителите?

Родители, не се страхувайте от студа! Престараването води само до едно – разболяване и изнежване на детето. Излизайте на разходки на открито, защото само от студ децата няма как да се разболеят. Много по-опасно е да се ходи с количките из моловете, където е един Джурасик парк от вируси и бактерии.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Интересно и ползено четиво за всеки родител! :) https://bimbibg.com/

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18262 seconds