Новини и статии

Спорт за здраво сърце

Публикувано в: Фитнес и тонус 11 August 2010

rowingboat

Задавали ли сте си въпроса защо специалистите все по-често настояват всеки да прави редовно кардио-тренировки? Отговорът е прост - защото здравото сърце не само повишава качеството на живота, а и гарантира дълголетие.

Днес лекарите съветват всяка тренировка да включва и кардио-упражнения. 30 минути са напълно достатъчни, за да се подобри функцията на най-важния ни орган и да се предотвратят сърдечно-съдови проблеми в бъдеще.

Предлагаме ви кратък обзор на спортовете, които се смятат за най-добрите кардио-тренировки.

Бягане

Това е най-добрата и най-достъпна тренировка за сърцето. Необходимо е само да имате подходящ екип и удобни обувки.

Колоездене

Отлична тренировка за сърдечния мускул. Най-добре е да се кара колело навън, но през зимата или в студено време може да навъртите километри и на велоергометъра. Велосипедът с няколко скорости ще ви позволи да избегнете претоварването в началото на тренировките.

Кростренажор

Ако посетите спортната зала, непременно посветете известно време на кростренажора, който позволява натоварването да се разпредели по цялото тяло. Това е един от най-популярните тренажори, който съчетава бягане с ходене и отлично укрепва сърцето.

Плуване

Купете си модерен бански костюм и вече ще сте мотивирани да отидете на басейна. Препоръчваният стил за кардио-тренировка е бруст, защото той осигурява най-висок адреналин. Но ако работите достатъчно интензивно с краката, всеки стил е достатъчно ефективен.

Степ-аеробика

Тези тренировки можете да правите и вкъщи, ако си включите готов комплекс с упражнения на DVD. Степ-аеробиката е интересен начин да слушате хубава ритмична музика и през това време да тренирате сърцето си. Само танците могат да ви осигурят подобен ефект.

Гребане

Тази тренировка не е между най-популярните, въпреки че гребането става все по-престижно, подобно на западните държави. Проблемът идва от необходимостта наблизо да имате водоем. За щастие на пазара вече се продават тренажори, които успешно имитират гребането. Този спорт е идеален източник на адреналин и много добра кардио-тренировка.

Ходене

Тази тренировка можете да я правите по всяко време и на всяко място. Единственото, което не бива да забравяте, е работата на ръцете, която често се пренебрегва. Резултатите от интензивното ходене бързо се виждат, подобрява се храносмилането, доброто настроение и ще се почувствате заредени с енергия.

Бадминтон, хандбал

Тези спортове не само са забавни, но и много полезни за сърцето.

Бокс

Отлична кардио-тренировка, която подобрява и координацията на движенията. Това е и много добър начин за сваляне на излишни килограми. И боксът, и кикбоксът тренират сърдечния мускул. Спортът в класическия му вариант в момента е много модерен, особено сред деловите млади дами.

Йога

Колкото и да не ви се вярва, някои практики на йогата предлагат достатъчно енергични натоварвания на сърцето. Например ащанга йога е прекрасно съчетания на йогистките пози с аеробиката. За такива занятия не са необходими нито модни екипи, нито обувки.

Даже да нямате достатъчно време да се занимавате само с кардио-тренировки, запомнете, че и непродължителните упражнения са по-добри за здравето ви от никакви. Не се плашете от интензивното физическо натоварване, то пази сърцето ви.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02593 seconds