Новини и статии

Целина и магданоз пазят от левкeмия

Публикувано в: Здравни новини 28 January 2010

inside_products_italian_parsley

Консумирането на целина и на магданоз, съдържащи флаваноида апигенин, може да помогне за предотвратяването на левкемия, открили холандски учени.

Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген, Холандия, съобщи, че изследванията са показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците, може да спре развитието на два вида клетки при левкемията и да намали шансовете им за оцеляване. Откритието показва, че апигенинът може да е ключът към предотвратяването на левкемията, обясни Пепеленбош.

Той обаче предупреди, че според резултатите от изследването веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия. „Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението", пише в Пепеленбош в изследването, публикувано във в. „Cell Death and Disease".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19732 seconds