Новини и статии

Да използваме природната сила на целината

Публикувано в: Хранене и диети 17 November 2009

Целина против високо кръвно

Тъй като целината съдържа много вода, хората подценяват хранителните й качества.

От дълги години в китайската медицина целината се използва за лечение на високо кръвно налягане заради полезния за сърцето фитохимикал, наречен фталид /phthalide/. Известно е, че този зеленчук отпуска стените на съдовете и по този начин улеснява притока на кръв. Целината предпазва съдовете от втвърдяване.

Учените са установили, че консумирането на 4 стръка целина на ден сваля кръвното налягане с 12-14 %. Според Джони Боудън, автор на книгата "150-те най-полезни храни", ниско калоричните зелени стъбла на целината са истинско хранително богатство. Тъй като този зеленчук е много устойчив на замърсяването, Боудън съветва: включете целината в менюто си. Използвайте я като подправка за супи, салати, гарнитури и дори може да я слагате в сандвичи.

Освен целината има още два зеленчука, които са полезни за артериите - лук и магданоз. Хората, които ги употребяват, намаляват наполовина риска от втвърдяване на артериите, особено на краката. Полезните свойства на тези зеленчуци се дължат на естествените растителни вещества с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Белият лук, магданозът и целината изобилстват с такива вещества /флавоноиди/.

Има и други ценни източници на флавоноиди. Това са зелето, празът, чери-доматите, броколите и боровинките, чаят и червеното вино. Флавоноидите предпазват от болести на периферните артерии, които  водят до стесняването и втвърдяването артериите в крайниците и намаляват притока на кръв.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24284 seconds