Новини и статии

Четиво за температури над 30º

Публикувано в: Любопитно 20 July 2010

cold-beer-on-a-hot-day

Всеки има рецепти за „оцеляване" в жегата, а и напоследък летата са с такива температури, че кавичките отпадат... Но винаги има и какво ново да се научи. Още повече, че за възрастните, болните, за работещите на открито или в неклиматизирани помещения горещината е наистина риск, който не бива да се пренебрегва.

Може би не знаете, че е добре да се ходи бос при всяка възможност. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма.

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание - краставици, домати, диня. Те доставят и допълнително количество витамини и минерални вещества. Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът. В най-горещите места на планетата хората отдавна са се убедили в това и именно чайовете, а не ледените напитки са техните „разхладителни". Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са „охлаждащи".

Студеният душ е измамно решение - съдовете се свиват, но после се разширяват още повече. Топлият, дори горещ душ е за препоръчване.

Ако имате големи прозорци, щорите може да се окажат недостатъчна защита. На помощ идва фолиото - то отразява топлината и светлината и така нагряването в стаята ще се намали.

Рязката смяна на температурата при влизане в студени води може да предизвика сърдечен спазъм, затова непременно първо постойте на сянка, за да се охлади прегрятото ви тяло.

Не се борете с изпотяването с всички средства. Потта, макар и неприятна и за вас, и за околните, е най-силното средство на организма да противостои на прегряването. Най-опасният начин да спрете потенето е да се въздържате от течности - резултатът може да е изключително тежък.

Не залагайте на:

  • Бирата - тя предизвиква обезводняване.
  • Силното кафе - претоварва кръвоносните съдове
  • Високоалкохолни коктейли - те са голямо изпитание за сърцето. Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода.

Как да се спасим от жегата в офиса?

  • Ако температурата е над 26º, на всеки половин час изпивайте чаша вода.
  • Сложете на бюрото си широк съд с вода - изпаряването й охлажда въздуха.
  • Пръскайте в помещението с обикновен пулверизатор от време на време.
  • Ако е възможно, сложете мокра кърпа на раменете си.
  • Често обливайте ръцете до лактите със студена вода.
  • Ако е възможно, на всеки два часа прекарвайте по пет минути в хоризонтално положение, за да предпазите съдовете от претоварване.
  • Добри помощници са растенията с големи листа. Ако ги овлажните, те ще задържат дълго водата и ще отнемат от околната температура.
  • Опитайте се да планиране най-трудните си задачи за първата половина на деня, преди работното ви място да е заприличало на пещ и да усещате, че мозъкът ви се размеква.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09706 seconds