Новини и статии

D-хормонът подобрява рефлексите и мускулната сила

Публикувано в: Фитнес и тонус 10 May 2010

Резултатите от най-новите проучвания сред хората в третата възраст показаха нещо, до голяма степен неосъзнато до момента не само от пациентите, но и от медицинските специалисти. Оказва се, че основна роля за счупвания на различни кости при възрастните имат паданията, независимо от наличието и степента на остеопорозата.

Учените са наблюдавали хора с напреднала остеопороза, които са се предпазили от фрактури, защото не са падали, както и пациенти без драстично снижена костна плътност, които са претърпели сериозни счупвания, защото са паднали. Затова през последните години напред в профилактичните програми излиза предпазването от паданията, които се дължат на различни причини.

Според д-р Ерих Шахт, ръководител на Цюрихската научна група по изследване на остеопорозата, по-рано се е смятало, че възрастните хора падат поради нарушена походка, виене на свят, нарушено зрение и равновесие, различни сърдечно-съдови или неврологични заболявания и прочие възрастови особености. Но при проведени мащабни европейски изследвания се оказва, че 80 на сто от паданията в третата възраст са предизвикани от слабост в мускулите на краката, а на всички останали причини се падат само оставащите 20 на сто.

Това значи, че причината не е в изменения, настъпващи с годините, не е във външните фактори като заледени улици, а в това, че възрастните хора нямат достатъчно бързина и ловкост.

Тази картина предполага комплексен подход в преодоляването на риска от потенциално животозастрашаващи фрактури.

Д-р Шахт се спира най-вече на новите методи за лечение на остеопорозата от гледна точка на съвременните разбирания за заболяването. Според известния учен лечението и профилактиката на остеопорозата непременно включват две направления. Първото е въздействие върху костната тъкан и повишаване на нейната минерална плътност. На второ място, но не по важност, е приемането на препарати, които да оказват въздействие и на мускулите.

Това са препаратите на основата на т.нар. D-хормон (Алфа-Д-3). Това се налага, защото в мускулите има специални рецептори, които реагират на този хормон. Когато той попадне в организма, рецепторите се активизират, отключвайки редица реакции. Резултатът е повишаване на мускулната сила и подобряване на рефлексите. Лекарят решава кога и в какви дози трябва да се приема D-хормонът, чието предимство безспорно е и приемливата цена.

В медицината винаги е съществувало правилото, че калцият се усвоява добре само в комплекс с витамин D. В специално проучване водещи медицински центрове в Европа са сравнили влиянието на витамин D и на D-хормона.

Оказва се, че D-хормонът е три пъти по-ефективен за предотвратяване на травми, отколкото обичайният витамин D. Причината е многостранното действие на D-хормона. Той позволява на организма правилно и ефективно да усвоява калция. Това действие не зависи от бъбречната функция, от която е в пряка зависимост обичайният витамин D. А е известно, че с напредването на годините бъбречната функция постепенно намалява. Освен това D-хормонът подобрява мускулната сила и рефлексите, а това, както вече стана ясно, има решаваща роля за предотвратяване на паданията.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10950 seconds