Новини и статии

Дисморфобия - страх от собствената грозота

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 22 September 2009

дисморфобия

Над 1 млн. германци считат външният си вид за отблъскващ, като при някои притесненията могат да стигнат до патология - превръщат се в страх от собствената грозота, наричащ се дисморфобия, пише "Дойче Веле".

Дисморбофията е психично заболяване, като засегнатите от него изпитват непреодолим страх от външността си. Професорът по психология Улрих Щангиър от университета в Йена обяснява: "Хората, страдащи от дисморфофобия, са убедени, че външният им вид е отблъскващ. В действителност това, което ги смущава, в повечето случаи въобще не бива възприемано по този начин от околните." В напреднал стадий на заболяването много от засегнатите не могат да да водят нормален живот в обществото. Заради страха си да не бъдат отхвърлени, с времето те се изолират все повече. В желанието си да станат по-красиви някои дисморфофобици прибягват до пластичната хирургия - липосукции, увеличаване на бюста и прочие. Това обаче не лекува заболяването, тъй като дисморфобикът непрекъснато задълбава в съмненията си. Душевното страдание, което изживяват дисморфофобиците, е огромно - 40% от тях мислят за самоубийство. Причините за заболяването най-често се крият в пубертета и преживяното през тази фаза от живота, но също и в последвали в по-късна възраст жинетейски разочарования. Дисморбофията се лекува не с медикаменти и пластична хирургия, а единствено с терапия, която да стимулира страдащия да се отвори към околния свят. "Важно е да не оставате сами и да вършите нещо. Срещайте се с приятели, намерете си хоби, спортувайте", съветва проф. Щангиър.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08784 seconds