Новини и статии

Другата сол – 5 храни, богати на калий

Публикувано в: Хранене и диети 30 November 2010

tikva

Ново проучване показва, че консумацията само на 4,7 грама калий ("добрата сол") се равнява на намаляване на 4 грама от "лошата сол" (натрий) по отношение на намаляване на кръвното налягане. Но не може да се ядат само банани (1 плод съдържа 0,5 гр. калий), нали? Предлагаме ви 5 храни, които могат да помогнат да увеличите приема на "добра" сол.

Манголд (спаначно цвекло)

Зеленият листен зеленчук съдържа най-много калий (1 чаша - 1 гр.) от всички представители на групата на цвеклото, въпреки че е най-полезен, когато се готви в прясно състояние,  а не замразено. Високото ниво на витамин К в спаначеното цвекло е полезно за здравето на костите.

Тиква

Някои сортове тиква съдържат средно по около 1 гр. на чаша, когато се сготвят. Високото съдържание на витамин С повишава имунитета и предпазва от грип и настинка.

Сушени кайсии

Тези плодове съдържат почти два пъти повече калий, отколкото в прясно състояние.  Високото съдържание на захар обаче означава, че е най-добре да не се прекалява с консумацията. Половин чаша плодове съдържа 0,9 гр. калий.

Картофи

Един голям картоф съдържа малко под 0.9 грама калий. Печенето е по-добре от варенето, тъй като калият може да попадне в кипящата вода, което ще намали количествата в зеленчука. Обвивката също съдържа калий, така че най-добре не я белете.

Авокадо

С високото си съдържание на фолиева и олеинова киселини, авокадото е полезно не само за кръвното налягане. Този плод помага и за намаляване на холестерола. Половин авокадо съдържа 0,8 гр. калий.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20159 seconds