Болести

Хипертония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Артериална хипертония,
  • Високо кръвно налягане

Хипертонията или високото кръвно налягане (ВКН) е сериозно състояние, което може да доведе до коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност както и други здравословни проблеми.

"Кръвното налягане" представлява силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, преминавайки през тях. Ако кръвното налягане се повиши и се задържи високо за по-дълъг период от време, то може да нанесе сериозни вреди на различните органи в тялото.

Преглед

Средно 1 от всеки 3-ма възрастни в България страда от високо кръвно налягане. Сама по себе си хипертонията  обикновено протича без симптоми. Можете да я имате в продължение на години, без да знаете за това. През това време обаче, тя може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и други части на тялото Ви.

Ето защо от особена важност е профилактичното измерване на кръвното налягане, дори когато човек се чувства добре. Ако кръвното налягане е нормално, единственото което е необходимо да направите е да го запазите такова. Ако обаче е високо е необходимо провеждането на лечение, за да се предотврати увреждането на различните органи на тялото.

Стойности на кръвното налягане

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности, едната по-висока (систолично налягане), а другата - по-ниска (диастолично налягане). Систоличното кръвно налягане е налягането, измерено когато сърцето изпомпва кръв. Диастоличното артериално налягане е налягането, когато сърцето е в покой между отделните удари.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. Обикновено при определянето му първо се посочва систоличната стойност и след това диастоличната, например 120/80 mmHg.

Таблицата по-долу посочва нормалните стойности за възрастни, както и стойностите, при които има повишен риск за здравето.

Кръвното налягане обикновено варира, дори при хора с нормално кръвно налягане. Ако стойностите обаче се задържат над допустимите за по-дълъг период от време, съществува повишен риск за здравето.

Категории (степени) на артериалното налягане при възрастни (в mmHg)

Категория Систолично
(горна граница)
Диастолично
(долна граница)
Нормално под 120 и под 80
Прехипертония 120-139 или 80-89
Високо кръвно налягане
     I степен 140-159 или 90-99
     II степен 160-179 или 100-109
     III степен 180 или по-високо или 110 или по-високо

Стойностите посочени в таблицата се отнасят за хора на възраст над 18 години, които не страдат от сериозни остри заболявания.

Всички нива над 120/80 mmHg говорят за повишаване на риска, който нараства пропорционално на увеличаването на стойностите на кръвното налягане. "Прехипертония" означава, че най-вероятно ще се развие хипертония, освен ако не се вземат необходимите мерки за предотвратяването ѝ. 

Ако страдате от високо кръвно налягане и взимате необходимите лекарства, дори и при нормализиране на стойностите на кръвното налягане е необходимо лечението да бъде продължено, с цел задържането му под контрол.

Стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане може да не са в еднакви категории. Например, ако горната граница е 160, а долната - 80, се касае за хипертония - втора степен. Ако пък систоличното налягане е 120, а диастоличното - 95, става въпрос за хипертония - първа степен.

При диабет и хронични бъбречни заболявания, високо кръвно налягане е това със стойности над 130/80 mmHg.

Стойностите, които определят високото кръвно налягане при децата и тинейджърите също са различни от тези при възрастните.

Има тенденция стойностите на кръвното налягане да се покачват с възрастта. Здравословният начин на живот е основен фактор, който помага за забавяне и дори за предотвратяване увеличаването на тези стойности.

Хората, които имат високо кръвно налягане е необходимо да го контролират с цел намаляване на риска за развитие на допълнителни здравни проблеми. Основните стъпки са воденето на здравословен начин на живот, текущите медицински грижи и стриктното спазване на лечението предписано от лекуващия лекар.

Продължи да четеш за Хипертония на следващата страница.

Page generation time: 0.04770 seconds