Болести

Хипертония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Артериална хипертония,
  • Високо кръвно налягане

Хипертонията или високото кръвно налягане (ВКН) е сериозно състояние, което може да доведе до коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност както и други здравословни проблеми.

"Кръвното налягане" представлява силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, преминавайки през тях. Ако кръвното налягане се повиши и се задържи високо за по-дълъг период от време, то може да нанесе сериозни вреди на различните органи в тялото.

Преглед

Средно 1 от всеки 3-ма възрастни в България страда от високо кръвно налягане. Сама по себе си хипертонията  обикновено протича без симптоми. Можете да я имате в продължение на години, без да знаете за това. През това време обаче, тя може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и други части на тялото Ви.

Ето защо от особена важност е профилактичното измерване на кръвното налягане, дори когато човек се чувства добре. Ако кръвното налягане е нормално, единственото което е необходимо да направите е да го запазите такова. Ако обаче е високо е необходимо провеждането на лечение, за да се предотврати увреждането на различните органи на тялото.

Стойности на кръвното налягане

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности, едната по-висока (систолично налягане), а другата - по-ниска (диастолично налягане). Систоличното кръвно налягане е налягането, измерено когато сърцето изпомпва кръв. Диастоличното артериално налягане е налягането, когато сърцето е в покой между отделните удари.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. Обикновено при определянето му първо се посочва систоличната стойност и след това диастоличната, например 120/80 mmHg.

Таблицата по-долу посочва нормалните стойности за възрастни, както и стойностите, при които има повишен риск за здравето.

Кръвното налягане обикновено варира, дори при хора с нормално кръвно налягане. Ако стойностите обаче се задържат над допустимите за по-дълъг период от време, съществува повишен риск за здравето.

Категории (степени) на артериалното налягане при възрастни (в mmHg)

Категория Систолично
(горна граница)
Диастолично
(долна граница)
Нормално под 120 и под 80
Прехипертония 120-139 или 80-89
Високо кръвно налягане
     I степен 140-159 или 90-99
     II степен 160-179 или 100-109
     III степен 180 или по-високо или 110 или по-високо

Стойностите посочени в таблицата се отнасят за хора на възраст над 18 години, които не страдат от сериозни остри заболявания.

Всички нива над 120/80 mmHg говорят за повишаване на риска, който нараства пропорционално на увеличаването на стойностите на кръвното налягане. "Прехипертония" означава, че най-вероятно ще се развие хипертония, освен ако не се вземат необходимите мерки за предотвратяването ѝ. 

Ако страдате от високо кръвно налягане и взимате необходимите лекарства, дори и при нормализиране на стойностите на кръвното налягане е необходимо лечението да бъде продължено, с цел задържането му под контрол.

Стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане може да не са в еднакви категории. Например, ако горната граница е 160, а долната - 80, се касае за хипертония - втора степен. Ако пък систоличното налягане е 120, а диастоличното - 95, става въпрос за хипертония - първа степен.

При диабет и хронични бъбречни заболявания, високо кръвно налягане е това със стойности над 130/80 mmHg.

Стойностите, които определят високото кръвно налягане при децата и тинейджърите също са различни от тези при възрастните.

Има тенденция стойностите на кръвното налягане да се покачват с възрастта. Здравословният начин на живот е основен фактор, който помага за забавяне и дори за предотвратяване увеличаването на тези стойности.

Хората, които имат високо кръвно налягане е необходимо да го контролират с цел намаляване на риска за развитие на допълнителни здравни проблеми. Основните стъпки са воденето на здравословен начин на живот, текущите медицински грижи и стриктното спазване на лечението предписано от лекуващия лекар.

Продължи да четеш за Хипертония на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.07385 seconds