Новини и статии

Имуностимуланти на трапезата

Публикувано в: Хранене и диети 23 November 2009

orange-banana-smoothie

Как да подпомогнем имунната си система, за да дава отпор на болестотворните микроорганизми и успешно да се справя с техните набези? Въпросът е особено актуален в сезона на грипа , простудните заболявания и общото зимно изтощение на организма. Не бързайте веднага към аптеката - доказано е с многобройни проучвания, че храните, които приемаме /или пренебрегваме/,  играят много важна роля в този процес.

Сок от портокали

Една чаша сок на закуска доставя  100% от необходимата за организма дневна доза витамин С /75 мг. за жените и 90 мг. за мъжете/. За този витамин е известно, че е много полезен за кожата и имунитета, но противно на популярното схващане, той не предотвратява настинките. Изследванията показват обаче, че приемането на достатъчно витамин С помага за по-бързото възстановяване от болест.

Най-добре е витамин С да се приема чрез храната. Освен в портокалите, той изобилства в червените чушки и кивито. Приемането на мегадози хапчета може да причини образуването на камъни в бъбреците, стомашни проблеми и дори вътрешни кръвотечения - особено при децата. При обобщението на 30 изследвания не са открити данни, че добавките от витамин С предотвратяват настинките.

Овес и ечемик

Норвежки учени са установили, че тези зърна съдържат бета-глюкан , вид фибри с много по-мощни от ехинацеята антимикробни и антиоксидантни свойства. Опитни животни, които приемали тази съставка ставали по-устойчиви към грип, херпеси и дори антракс. При хората тя засилва имунитета, заздравява по-бързо раните и помага за по-доброто действие на антибиотиците.

Прясно мляко

Наред с рибата, млечните продукти са един от най-добрите източници на витамин D - мощно средство за засилване на имунната система и предотвратяване на настинките. Хората с недостиг на витамин D са с 36% повече застрашени от инфекции на горните дихателни пътища. Тъй като снабдяването на организма с достатъчно витамин D чрез храната е трудно, най-добре е да се приемат добавки.

Кисело мляко

Шведски учени са изследвали работници, като в продължение на 80 дни им давали напитка от кисело мляко. Учените установили, че работниците които консумирали  напитката, излизат в отпуск по болест с 33% по-рядко от тези, които пили плацебо.

Риба и миди

Сьомгата, скумрията, херингата и други по-тлъсти риби съдържат омега-3 мазнини, които засилват действието на фагоцитите. Тези риби съдържат и селен, на който са богати мидите, стридите и раците. Селенът помага на кръвните клетки да произвеждат цитокини - протеини, които гонят вирусите.

Някои изследвания показват, че омега-3 мазнините увеличават притока на въздух към белите дробове и ги предпазват от простуда и инфекции. Всъщност тези мазнини имат основен принос за добрата имунна система, защото помагат на клетъчните мембрани да усвояват ефективно хранителните вещества и да изхвърлят токсините.

Пилешка супа

Тази супа с основание се използва като лекарство от векове. Цистеинът - аминокиселина, която се отделя от пилето при варене, има химична структура, подобна на ацетилцистеина /лекарство срещу бронхит/. Супата намалява секретите и успокоява симптомите при запушен нос и силна кашлица. Прибавянето на подправки, като чесън и лук към супата увеличава укрепващото действие на пилешката супа върху имунната система

Чесън

Според последните изследвания, хората, които приемат чесън във вид на хапчета в продължение на 12 седмици през зимата са с над 60% по-защитени от настинка, а ако се разболеят, оздравяват с 3 и половина дни по-рано. Чесънът съдържа вещества, които борят инфекциите, включително антибактериалния алицин. Разбира се, суровият чесън е по-ефективен от хапчетата.

Пшенични кълнове

Четвърт чаша пшенични кълнове зарежда организма с почти половината от необходимата дневна доза цинк, основен минерал, който помага за обновяването на клетките и за укрепване на имунната система. Дори и леката липса на цинк, който е необходим за производството на белите кръвни телца, може да увеличи риска от инфекция. Прибавяйте кълновете към киселото мляко, овесената каша, салатите, пюретата.

Тиква и сладки картофи

Тези зеленчуци са богати на витамин А, който играе ключова роля за предпазване от инфекции.  Доставяйте витамин А на организма, като приемате и богати на цинк храни, като задушено месо с моркови.  Цинкът помага за усвояването на витамин А, защото този витамин циркулира в кръвта само когато се свързва с протеини.  Ако в организма ви няма достатъчно цинк, витамин А не може да се придвижи от черния дроб до тъканите, където е полето на неговото полезно действие.

Черен чай

Многократно е доказано ,че той стимулира производството в клетките на  интерферон - протеин, който се бори срещу настинките и грипните инфекции. Ако не обичате черен чай, може да го замените със зелен.

Гъби

В тях има около 300 вещества, които засилват имунната система, увеличават производството на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и ги правят по-агресивни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12333 seconds