Новини и статии

Хапче ще помага на хората да живеят над 100 г

Публикувано в: Здравни новини 3 February 2010

11468571_ss

Учените са на път да разработят супер хапче за дълъг живот, което може да помогне на хората да живеят повече от 100 години.

Лекарството, което трябва да имитира действието на три гена, стимулиращи дълголетието, може да бъде готово за тестове до три години. Това става след като учените открили три различни гена, всеки от които значително увеличава шансовете човекът да живее повече от 100 години. Два от гените увеличавали производството на т. нар. добър холестерол в тялото, който намалява опасността от сърдечно заболяване и инсулт, а третото помага за предотвратяване на диабета.

Хората, които притежават тези гени, е с 80% по-малко вероятно да развият Алцхаймер, установили учените. Гените били открити в група евреи на средна възраст 100 години. д-р Нир Барзилай от Медицинския университет Алберт Айнщайн в Ню Йорк съобщи, че редица лаборатории в момента са процес на създаване на лекарството, което трябва да предизвика същите резултати като гените. Той очаква първото хапче да бъде готово за тестове до три години.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08751 seconds