Новини и статии

Храни, стимулиращи възпроизводството на неврони

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети 30 November 2009

Рибата стимулира възпроизводството на неврони

Консумирането на риба и плодове стимулира растежа на нови нервни клетки. Това се дължи на съдържащите се в тях ненаситени мастни киселини и полифеноли. Испански учени от Барселона установили благотворното действие на тези две групи вещества при опити с мишки. В мозъка на гризачи, които били подложени на специална диета, след 40 дни били открити не само повече нови нервни клетки, но и  стволови, чието делене поддържа постоянното ниво на невроните.

Нервните клетки се размножават

Теорията, че мозъчните клетки не се възстановяват, беше научно опровергана още в средата на XX век, но впоследствие биолозите откриха още, че нови неврони се образуват и в мозъка на възрастните хора. Нещо повече, в края на XX век невробиолозите откриха и процесите в мозъка, които се активират при възстановяването на загубата на неврони. Сам по себе си зрелият неврон не може да се дели, но това не е и необходимо за образуването на нови клетки. Новите неврони се „раждат" от стволови клетки. Именно постоянно делящите се стволови клетки спасяват мозъка от неизбежна деградация. Част от клетките претърпяват промени на няколко стадия и се превръщат в неврони, а друга част остава като запас. Аналогичен механизъм за поддържане на постоянен брой клетки чрез делене и преобразуване на стволовите клетки работи и в костния мозък, кожата и много други органи.

Мозъкът и диетата

Все още не може да се установи точно дали ефектът от тази диета е валиден и за хората, и може ли да влияе на тяхното самочувствие и умствени способности. Учените планират да изследват влиянието на тази диета върху генномодифицирани мишки, които се използват за изследвания на алцхаймер. Очаква се изследванията в тази посока най-накрая да определят кои продукти са подходящи за профилактика на тази болест. Един вече е известен и това е кафето.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Това са абсолютни глупости! "Невроните се раждат от стволови клетки при възрастните хора" - и с каква функционалност са тези стволови клетки, а, тези хора да не са ембриони? На Колко много генетични манипулации са подложени стволовите клетки с възрастта! По-скоро никаква, ако това е вярно, ще се образуват някакви неврони с генетични дефекти и намалена функция! Ако сте се заблудили за невроглията, това вече е друг въпрос

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09358 seconds