Новини и статии

И сушените плодове са полезни

Публикувано в: Хранене и диети 22 June 2011

driedfruitwoodde

Учени от университетите в Минесота и Лийдс настойчиво препоръчват да разнообразим менюто си със сушени плодове.

Специалистите съветват да наблегнем на кайсиите, ябълките, фурмите, смокините, стафидите и сините сливи. Тези плодове са богати на разтворима целулоза и имат нисък гликемичен индекс (показател, отразяващ с каква скорост храната се разгражда в организма и се превръща в глюкоза), което им позволява да предотвратява развитието на различни разстройства в обмяната на веществата.

Изследванията показали, че в сушените плодове се съдържат много биологично активни съединения, витамини и минерали, които осигуряват антиоксидантните им свойства и потискат появата на рак, сърдечно-съдови заболявания и вътрешни възпаления.

Според специалистите, въпреки разпространеното мнение, сушените плодове не съдържат толкова много захар. Всичко това плюс лесното съхраняване и невисоките цени прави сушените плодове уникални продукти. Те са включени в препоръките за здравословно хранене в Аржентина, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Швеция, Англия и Съединените щати.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14542 seconds