Новини и статии

Естествени протеини в тялото ни борят грипа

Публикувано в: Здравни новини 18 December 2009

coughing

Американски изследователи откриха антивирусни протеини в клетките, които се справят по естествен път с грипните инфекции, което може да открие пътя към по-добри ваксини и защита на хората срещу грипа.

Семейство гени действат като пазачи на клетките срещу навлизащият грипен вирус, съобщава се в сп „Cell". „Това пречи на вируса изобщо да попадне в клетката", заяви Стивън Елидж от Харвардското медицинско училище. „То е там през цялото време, борейки се с грипа". За откриването им е използвана нова техника за изследвания, наречена РНК интерференция, в която те системно са изключвали определени гени и след това са излагали клетки на грипния вирус. Използвайки този метод, те са открили малко семейства борещи се с грипа протеини, които подобряват естествената защита на тялото. „Ако се освободите от тях, вирусът се размножава 5 до 10 пъти по-бързо. Това означава, че вашите клетки имат механизъм, който може да блокира 80 до 90% от вирусите, които попадат в него", обясняват учените. „Ако ги засилите, те наистина спират грипа". Специфичен протеин от това семейство - IFITM3 - е защитавал от няколко вируса, включително сезонния грип А, и Западния нилски вирус. Протеините не са предлагали защита срещу вируса на ХИВ или хепатит C, но лабораторните тестове подсказват, че те може да защитават от други вируси, включително на жълтата треска.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13637 seconds