Новини и статии

Искате зъби без кариеси? Яжте червени боровинки

Публикувано в: Превенция и хигиена 30 November 2010

cherveniborovinki

Американски учени твърдят, че червените боровинки са полезни за зъбите, тъй като унищожават бактериите в устата, които атакуват зъбния емайл. Битката за добра устна хигиена всъщност се води срещу микробите, които се хранят с полепналите по зъбите захар и въглехидрати и произвеждат киселина, която разяжда повърхността на зъбите.

Лабораторните изследвания доказали потенциала на естествени съставки, които евентуално ще бъдат включени в пасти за зъби или в течности за изплакване на устата, за да се спре развалянето на зъбите, поясняват учените.

Червените боровинки съдържат съставки, които се борят с глюканите (молекули, които полепват по зъбния емайл и осигуряват убежище на бактериите). Тези съставки не унищожават самите бактерии, а техните укрепления. Учените са изолирали съставки, наречени проантоцианидини, в червените боровинки, които намаляват производството на глюкани със 70 на сто при опити с животни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12536 seconds