Новини и статии

Как съжителстват пороците и възрастта?

Публикувано в: Превенция и хигиена 31 May 2010

paa144000057

Може ли някога да поправите щетите от пушенето или прекаленото излагане на слънце на младини? Изследване на американски учени е установило, че жените са по-склонни да се тревожат заради по-ниските нива на ензима COMT в мозъка. Мъжете се безпокоят по-малко за живота като цяло. Една от тревогите на жените е, че някои вредни навици в миналото, като пушене на марихуана или приемане на таблетки за отслабване, ще се отразят по някое време на здравето им.Открийте реалните рискове, произтичащи от някои минали грешки. За някои от тях може да си простите, за други да забравите, а за трети - само да съжалявате.

Цигарите

Ракът на белите дробове е на първо място сред причиняващите смърт заболявания при жените. Оказва се, че 4000-те химикала в тютюна са по-смъртоносни за жените, отколкото за мъжете. Има обаче и добра новина. Бившите пушачи могат да бъдат сигурни, че дори 10 години след като са отказали цигарите, рискът да заболеят от рак на белите дробове е почти същият като за хората, които никога не са пушили.

За съжаление нанесените щети от емфиземата и бронхита са необратими, но сърдечно-съдовата система може да се възстанови. Според американски кардиолози в рамките на 24 часа след спирането на цигарите се забелязва подобрение на функцията на кръвоносните съдове. А след 15 години рискът от сърдечни заболявания се изравнява с този на непушачите. Спортуването по половин час на ден може да ускори възстановяването на нормалната работа на сърцето.

Според учени от Охайо бившите пушачи трябва да добавят към дневната дажба плодове и зеленчуци по 1-2 порции ягоди или малини, които предпазват от рак на езофагуса. Един или два пъти на ден е добре и да се приемат фолиати /съдържат се в зърнените храни и зелените зеленчуци/, както и В12 /в месото и млечните продукти/. Те намаляват увреждането на клетките, което може да причини рак.

Хората, които са пушили по 1 кутия цигари на ден в продължение на 10 или повече години,  трябва да преглеждат редовно белите си дробове, за да може лекарите да установят появата на евентуален проблем колкото може по-рано.

Прекалено много кафе

Нямате причина за голямо безпокойство. Според учени от Лос Анджелис няма доказана връзка между кофеина и сърдечните болести или рака, стига да не пиете повече от 6 кафета на ден. Продължителната консумация на кафе дори намалява риска от диабет тип 2. А един алкалоид в кафето предпазва от кариеси. Но повече от 300 милиграма кофеин дневно в комбинация с недостиг на калций може да допринесе за загубата на костна маса. Затова любителите на кафето, чая и колата трябва да приемат калциеви добавки. Подходящ вариант е да се пият по 2 чаши кафе на ден с малко мляко.

Слънчеви изгаряния

Дерматолозите знаят, че ултравиолетовата радиация променя ДНК-то, което може да причини рак. Но те не могат да кажат със сигурност колко дълго трябва да е продължило излагането на вредното лъчение, за да се увреди ДНК-то. Те също не могат да предвидят кой евентуално ще се разболее от рак или колко скоро след силно изгаряне и появата на мехури може да се развие рак на кожата.

Ако сте прекалявали със слънчевите бани, трябва да спазвате следващите правила:

  • Посещавайте дерматолог веднъж в годината;
  • Полагайте слънцезащитен крем всеки ден;
  • Избягвайте излагането на слънце между 10 и 16 часа;
  • Ако се налага да излезете по това време, носете дрехи с дълги ръкави, панталони и широкополи шапки

Шумни концерти

Ако като млади сте били пристрастени към рок концертите на живо и сте слушали силно музика, не обвинявайте възрастта си за шума в ушите или влошения ви слух. Високите тонове разрушават сензорните нервни клетки в ухото, понякога постепенно и незабележимо.

Въпреки че щетите не могат да се поправят, може да се съхрани това, което е останало. Не стойте на шумни места. Златното правило е: Мястото е прекалено шумно, ако трябва да викате, за да разговаряте с някой, който е на 1 метър разстояние от вас. Пускайте музикалните уредби по-тихо, за да предотвратите по-нататъшни увреждания на слуха.

Заведения за бързо хранене

Изследванията показват, че само няколко часа след като сте се нахранили в заведение за бързо хранене мастните глобули започват да затрудняват кръвоносните съдове. Постоянната консумация на тези нездравословни храни води до сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет. Яденето на такива храни на млади години не означава непременно, че вредата е окончателна.

За разлика от последиците от пушенето, много от щетите, нанесени от лошото хранене, могат да бъдат поправени. Правилото е: колкото време сте яли нездравословно, толкова време трябва да мине, за да възстановите доброто състояние на организма. Витамините Е и С могат да ви предпазят от възпаленията, които причиняват мазнините. В дългосрочен план спазвайте нискомаслена вегетарианска диета или средиземноморска диета, която е богата на полезни мазнини, пълнозърнести продукти и зеленчуци и намалява риска от сърдечни болести. Играйте гимнастика по половин час поне 3 пъти седмично.

Aлкохол

Според специалистите вредите от употребата на алкохол са поправими, защото главните органи, които се влияят от спиртните напитки - мозък, черен дроб и панкреас - са с доста гъвкави реакции.

При жените умереното количество алкохол, около 1 питие на ден, дори предпазва от сърдечни болести и някои видове рак и може да удължи живота. Но ако сте прекалявали, си направете изследване на черния дроб. Също така следете размера на талията си. Учените са открили, че употребата на повече от 4 питиета на ден предразполага към натрупването на коремни тлъстини, което увеличава риска за сърцето, същото количество алкохол увеличава риска и от инсулт.

Освен това веднъж годишно си правете мамография. По-възрастните жени, които са консумирали по 2 или повече питиета дневно в продължение на 20 години и все още го правят, са застрашени 3 пъти повече от рак на гърдата, в сравнение с въздържателките. Любителите на алкохола трябва да знаят, че само 2 питиета на седмица могат да повишат с 13% риска от катаракта и затова трябва редовно да посещават очен лекар.

Йо-йо диета

Йо-йо ефектът се получава, когато поне 5 пъти в живота си човек е свалял и качвал по 5 килограма. Въпреки че няма доказателства, че това е вредно, някои изследвания показват обратното. Според учени от Мичиган при такива диети отслабва потокът на кръвта към сърцето, а според друго проучване се намалява костната маса.

Специалистите обаче не са сигурни, че тези диети водят до недостиг на хранителни вещества в дългосрочен план. Техният съвет е да се поддържа постоянно тегло, ако се налага да отслабнете, си поставете за цел да сваляте не повече от половин или 1 килограм на месец и се опитайте да не напълнявате с 5 килограма през зимата. Проверявайте нивото на холестерола си веднъж годишно, следете за кръвното си налягане, за да откриете навреме евентуални признаци за заболяване на сърцето.

Хапчета за отслабване

Американските здравни власти все по-често забраняват за употреба различни хапчета за отслабване, които се продават без рецепта в дрогериите. Някои препарати могат да увредят черния дроб. При други подобни хапчета се съдържат неизследвани активни фармацевтични съставки, включително диуретици. Някои от тези съставки повишават кръвното налягане, предизвикват тахикардия, сърдечни пристъпи и инсулти. Ако се безпокоите за последствията от приемането на такива хапчета, посъветвайте се с лекаря. В повечето случаи организмът се освобождава бързо от химикалите в тях и вредата не е дългосрочна.

Секс без предпазни мерки

Повечето лекари не предписват автоматично тест за болести, предавани по сексуален път. Ако държите на плодовитостта си, си спомнете броя на сексуалните партньори и колко често не сте взимали предпазни мерки.

Колкото повече партньори сте имали, толкова по-вероятно е да се разболеете от опасни вируси, като СПИН, генитален херпес, хепатит В, хламидия и HPV /човешки папилома вирус/.

Много от тези болести протичат без симптоми и могат с години да се развиват незабелязано. Човешкият папилома вирус например  може да съществува в латентно състояние с години преди да предизвика промени в цервикалните клетки и да доведе до рак на шийката на матката.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20243 seconds