Новини и статии

Боровинките подмладяват и вталяват

Публикувано в: Хранене и диети 21 October 2010

borovinki

Горските плодове са били на почит още при древните гърци като природен лек. Казват, че и черните, и червените боровинки гонят отровите от тялото и духа. В тях има много витамини, минерали и микроелементи. Каротинът в тях подобрява зрението, натрият и калият топят килограмите и неутрализират токсините.

Боровинките ни предпазват от много болести, забавят стареенето и усилват паметта. Чистят захарта и холестерола, укрепват кръвоносните съдове. Чаша сок на ден ни зарежда с енергия и сме по-добре с очите пред компютъра.

Червената боровинка е вкусна съкровищница на витамин С, фибри, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Тя чисти лошия холестерол и стабилизира кръвното налягане. Листата й се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища. Сокът от червени боровинки пречи на образуването на зъбни плаки и бори кариесите. Хилядолетия наред тя е намирала приложение при гарниране и украсяване на ястия. Хапваме я в палачинки, овкусява прочути коктейли.

Купичка черни боровинки на закуска ни прави бодри и работоспособни. В плодовете има много витамини - А, C, B, P, PP, микроелементи (калий, желязо, цинк, манган), белтъчини, пектин, целулоза.

Черните горски перли пазят от сърдечно-съдови заболявания, забавят стареенето, засилват мозъчното кръвообращение и понижават кръвното налягане. Свалят нивата на кръвната захар и са полезни при диабет.

Боровинката помага на стомаха да работи по-добре и чисти червата. Честото хапване на горските плодове се препоръчва за професии, изискващи добро зрение. Плодовете и листата се използват и при ставни и кожни заболявания.

Горските боровинки са любими на много хора, които знаят как да ги превърнат в лекарство под формата на сироп, сок, конфитюр, вино. Според специалистите трябва да се берат рано сутрин, тъй като тогава са най-богати на витамини и сокове. Но пък освен на поляните ги има и на пазарите.

Още прапрабабите ни са започнали да ги консервират за зимата. Те се запазват дълго, не ферментират и са вкусен витаминен компот през студените дни. От боровинките се приготвят превъзходни сокове, сиропи, желета, конфитюри, ликьори. Опитните кулинари правят от тях пълнеж за прасенца и дивечово месо.

Шепа боровинки освен в чинията може да се сложи и на лицето, за да се изгладят бръчките. Вкусните плодове са горският дар за по-усмихнати студени дни. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16750 seconds