Новини и статии

Жените-пушачки е по-вероятно да родят бебе с астма

Публикувано в: Бременност и майчинство 15 September 2009

Пушенето може да навреди на вашето бебе

Майките, които пушат по време на бременността, е с четири до шест пъти по-вероятно да родят бебе, страдащо от астма, открили шведски учени, които представиха изследването си на европейски конгрес по белодробни заболявания във Виена, предаде АФП.

Екипът на проф. Андерс Биерг установил, че тютюнопушенето води до по-ниско от нормалното тегло на новородените, което оказва влияние върху опасността от развиване на астма. За целите на изследването шведските лекари изследвали развитието на астмата при около 3400 деца в периода 1996-2008 г. Децата на майки пушачки се раждат с тегло, което е с 211 гр по-ниско от средното при децата на майки непушачки. Близо една четвърт (23,4%) от децата на майките пушачки тежат под 2,5 кг при раждането си спрямо 4,1% за децата на жени, които не пушат. При децата, родени с по-ниско от нормалното тегло от майка, пушила през цялата бременност, опасността да развият астма е 23,5% спрямо 7,7% за децата на майки непушачки, родени с нормално тегло, установили учените.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24503 seconds