Новини и статии

Кажете „ДА” на зехтина!

Публикувано в: Хранене и диети 17 February 2011

oliveoil

Маслиновото олио има много преимущества и полезни качества. Експерти от Международния институт по кулинарни изкуства (IICA) обособяват две основни качества на зехтина, заради които си струва да замените обикновеното олио с маслиново.

За по-добър вкус

Зехтинът добавя вкус, когато се използва в салати, и е подходящ за плитко пържене, печене, готвене и други. Той може да се използва за приготвяне на месо и зеленчуци. Най-хубавото е, че зехтинът прави хрупкави пържените храни в сравнение с другите масла. Той не позволява на мазнината да прониква в меката сърцевина, а на повърхността образува вкусна коричка.

За по-добро здраве

Ползите от маслиновото масло надхвърлят подобряването на вкуса на храните - то осигурява по-здравословен начин на живот. Тъй като е с ниско съдържание на „лош” холестерол или наситени мазнини, предотвратява натрупването на мазнини в артериите. Ако ви се хапва нещо пържено, то зехтинът е идеален за тази цел, защото нивата на вредните вещества са нулеви.

Сърдечноболните  пациенти трябва да използват зехтин за готвене средно за не по-малко от 3-4 дни в седмицата. Изследванията показват, че високото ниво на антиоксиданти (като витамин А и Е) в зехтина го прави антиалергично средство и може да неутрализира причиняващите рак радикали. Когато се използва с пресен лимонов сок, премахва токсините от черния дроб.

Затова кажете „ДА” на зехтина и се наслаждавайте на вкусна храна и водете здравословен начин на живот!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13463 seconds