Новини и статии

Как да избегнем инсулта

Публикувано в: Превенция и хигиена 16 September 2009

инсулт

Близо една трета от населението на планетата умира именно от инсулт! Лечението на това заболяване зависи най-вече от причината, която го е породила. Исхемичният инсулт означава разрушаване тъканите на главния мозък вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване и нарушена циркулация на кислорода в него. Запушването на кръвоносните съдове в главния мозък може да бъде предизвикано от наличието на холестеролови плаки. Те пречат за нормалното протичане на кръвта. Сънните и гръбначномозъчните артерии могат да се запушат от тромби в сърцето. Това състояние се нарича емболичен инсулт. По принцип той възниква при болни с порок на сърцето.

Инсулт може да настъпи и поради стеснение на кръвоносните съдове, предизвикано от възпаление или инфекции. Но най-често става след прием на наркотични вещества.

Тактиката на лечение зависи директно от причината за инсулта. Затова лекарят не само е длъжен да постави правилната диагноза, но и да направи заключение за причината - тромб, кръвоизлив или нещо друго.

В днешно време от инсулт умира почти една трета от населението на планетата. Доста хора остават инвалиди след прекаран инсулт. Рискът е доста висок за всеки от нас.

Ако се вслушате в организма си, ще усетите идващите проблеми

Само на пръв поглед изглежда, че инсултът се появява неочаквано. В крайна сметка, ако човек се вслушва в своя организъм, може от по-рано да разбере за приближаващите неприятности.

Най-опасните предвестници на инсулта са т. нар. начални прояви на недостатъчно мозъчно кръвоснабдяване. Вие трябва да обърнете сериозно внимание на силното главоболие, слабостта, прилошаването, повръщането. Другите тревожни сигнали са нарушен говор, загуба на зрението на едното око, изтръпване на устните, ръката, крака.

Понякога началните прояви на недостатъчно мозъчно кръвообращение са конвулсиите, поклащането при ходене. В някои случаи - временна загуба на съзнанието.

При наличие дори и само на едно от посочените нарушения, трябва незабавно да се обърнете към лекар. Не може "на око" да се определи за какво именно става въпрос - недостатъчно кръвоснабдяване или направо инсулт. Затова при най-малките подозрения поверете своето здраве в ръцете на специалист.

Рисковите фактори

  • Прекаран инсулт от родителите или други близки роднини.
  • Повишено ниво на холестерола.
  • Хипертония, стенокардия, захарен диабет и някои други хронични заболявания.
  • Наднормено тегло, пушене и злоупотреба с алкохола.
  • Наличие на признаци на нарушено мозъчно кръвообращение.

Какво трябва да направим, ако злото ни връхлети

Много е важно в първите три часа болният да бъде настанен в болница. Така може да се спаси животът му. Лекарите венозно вкарват лекарства. В някои случаи се стига до апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Всички тези мерки могат да предотвратят отмирането на здравите мозъчни части, които все още не са засегнати от инсулта. А тези, които вече са загинали, не подлежат на възстановяване.

Ако настъпи инсулт при ваш близък, веднага извикайте "Бърза помощ". Докато дойде лекарят, сложете болния на една страна и на висока възглавница. Отворете прозореца, за да влезе чист въздух в стаята. Освободете го от тесните дрехи - разхлабете яката, колана и прочее стягащи атрибути. Те затрудняват дишането му.

Желателно е да измерите кръвното му налягане. Ако е повишено, дайте му таблетка. Ако пък започне да повръща, не допускайте повърнатото да попадне в дихателните пътища. Ако се наложи, изчиствайте го от устата му директно с пръсти, обвити в чиста марля.

Правилното лечение и рехабилитация връщат към нормален живот

Лечението на инсулта се назначават само от лекар. Той може да посочи препарати за понижаване съсирваемостта на кръвта, лекарства за разтваряне на тромбите - тези средства няма да помогнат на този, който е получил кръвоизлив. Назначават се и препарати за премахване на отока и понижаване на вътречерепното налягане.

В редица случаи инсултът води до тежки последствия. Но около 50 на сто от хората, прекарали инсулт, могат да се върнат към нормален или относително нормален живот. Голямо значение оказва последващата рехабилитация. Физиопроцедурите и лечебната физкултура помагат на други зоони от главния мозък да поемат върху себе си функциите на увредените клетки. Лечебната физкултура помага за стабилизиране на кръвното налягане, а това е много важно за предотвратяване на повторен инсулт.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Няма ли профилактини лекарства които да се пият?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20711 seconds