Новини и статии

Как да се опазим от студа

Публикувано в: Превенция и хигиена 21 December 2009

healthfreezingcold

Студът поставя мнозина на изпитания. И докато студените крака, зачервеният нос и лекото мръзнене са най-безобидните последици от минусовите температури, студът може да има и много по-опасни последствия.

При минусови температури в никакъв случай не бива да се забравя шапката, тъй като в противен случай през главата ще се разпилее голяма част от телесната топлина. Важна е освен това защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността е особено голяма. Иначе най-изпитан е така нареченият принцип на луковицата - върху топлите долни дрехи трябва да облекат няколко пласта горни, което помага за адаптирането към външната температура.

Първите щети - по преценка на експертите - могат да бъдат нанесени още при температури от плюс 6 градуса, и то най-вече при по-голяма влажност на въздуха или при силен вятър.

При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. Пониженото кръвно налягане води дотам, че в студа лицата на хората са по-бледи и крайниците побеляват. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи - умъртвяване на тъканите. Както подчертават експертите - особено застрашени са хората, страдащи от заболявания като атеросклероза, при които циркулацията на кръвта и без това е ограничена. И играещите в студа деца често не се отнасят сериозно към ниските температури, поради което не би трябвало да бъдат оставяни за дълго време навън. Действително - алкохолните напитки разширяват кръвоносните съдове и допринасят за по-доброто кръвообращение, но пък така също по-бързо се разпръсва топлината навън. Освен това спада чувствителността към болката. Медиците различават три степени на измръзване: първо - кожата се зачервява, второ - след затопляне по горния слой на кожата се образуват мехури и трето - кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена. След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва /некроза/. Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла вода. Освен това трябва да се пият топли напитки. При по-сериозните измръзвания трябва да се потърси лекарска помощ.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15501 seconds