Новини и статии

Какво да предприемем при охлаждане и измръзване

Публикувано в: Превенция и хигиена 18 January 2010

hoar-frost-purcell-mountains-british-columbia
Разговор с проф. Огнян Хаджийски, началник на Секцията по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов”, за начините за предпазване при ниски температури и за правилното поведение при охлаждане и измръзване.

Проф. Хаджийски, кога можем да говорим за общо охлаждане и кога за местно измръзване?

Въздействието на ниската температура върху организма се проявява в два аспекта. Единият е тогава, когато телесната температура започне да спада от нормалните 37 градуса и постепенно, лека-полека слиза до към 30 градуса. В този случай започват да се проявяват симптомите на т.нар. общо охлаждане. Тогава обаче, когато имаме поражения от ниската температура върху крайниците и други части от тялото на човека, говорим за локални поражения, или измръзвания. Двете - общото охлаждане и измръзването, разбира се, могат да бъдат комбинирани.

Има ли външни фактори, които способстват за получаването на измръзвания?

Да - ниската температура, вятърът, влагата, носенето на тесни, стягащи дрехи и обувки. Има също така хора, чийто организъм е по-предразположен към измръзвания. Ако един човек е недохранен или има някакви психически заболявания, ако често е подложен на големи дози стрес или има недобро кръвоснабдяване на крайниците, тогава той е по-податлив към проблеми, свързани със зимното време.

Смятате ли като цяло, че българинът е склонен да подценява ниските температури и често да не се вслушва в съветите на метеоролозите?

Не, не мисля, че е така. Аз знам общо взето колко случая на измръзвания преминават през нашия център, знам и какво е положението из страната. Бройката не е много голяма. Обикновено става въпрос за хора, които по някаква причина стоят дълго време навън в студеното време - работници по строежи, планинари.

Другите най-редовни посетители на болничните отделения за измръзвания са хора, които няма къде да отидат на топло. Това са бездомниците или такива, които са прекалили било то с алкохола, било с някакъв наркотик. В никакъв случай обаче не мога да кажа, че измръзванията у нас са повече, отколкото в страните, които са на една географска ширина с България и които имат сходен на нашия климат.

При измръзвания какво на всяка цена трябва да направим и кои груби грешки да не допускаме?

Зависи от това дали има случай на общо охлаждане, или на измръзване. Ако визираме само измръзванията, тогава това, което трябва да направи човек, е да се прибере на топло, да свали стягащите дрехи или влажните обувки и чорапи, след което да започне затопляне на тялото. Разтриването със сняг е грешка, тъй като снежинките са все пак с макар и невидими, но остри ръбчета, и често водят до разранявания по кожата, колкото и това на пръв поглед да звучи неубедително. Затоплянето става или във вана с топла вода, или посредством обличане и обтриване със сухи дрехи.

По отношение на общото охлаждане мерките са по-прости. Достатъчни са престоят на топло място и пиенето на топли течности. Подчертавам, че тук нямам предвид алкохола. С него трябва много да се внимава. Човек смята, че той моментално затопля и че много бързо нещата отиват към добре, но невинаги е така. Препоръчителни са подсладените топли течности като различните видове чай.

Какви са препоръките ви към любителите на планината, за да не стигат до неприятни инциденти?

Първото най-важно и основно нещо е да се вслушват в прогнозата за времето. Днес метеорологичните прогнози почти сто процента съвпадат с това, което ще се случи. Ако тръгват към планината, задължително трябва да са много добре облечени и оборудвани. Да бъдат винаги с компания и никога да не тръгват сами из планината. Колкото и добър планинар да е един човек, той по никакъв повод не бива да подценява обстановката през зимата.

Други основни правила са телефонът да е винаги зареден, макар не на всяко място да има пълно покритие. Важно е и някой друг освен него да знае маршрута, по който е тръгнал. Не отивайте в планината без топли дрехи, шапка на главата, предпазни очила, ръкавици и задължително носете един допълнителен чифт топли сухи чорапи в раницата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14793 seconds