Новини и статии

Какво да правим при нервен стомах?

Публикувано в: Хранене и диети 7 June 2010

nervenstomah

Много хора, които са посетили лекар по повод на различни по интензивност стомашни оплаквания, в крайна сметка получават диагнозата „нервен стомах". Това в общия случай означава, че при изследванията (рентген, фиброгастроскопия, ехографски преглед) не са открити никакви тъканни увреждания на храносмилателния тракт, а става въпрос за функционални нарушения. Въпреки това състоянието често е много мъчително за засегнатите, а това са основно млади хора в активна и трудоспособна възраст.

Основните оплаквания при нервния стомах, наричан още функционална диспепсия, са свързани с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест и подуване на стомаха, спастични болки, упорити уригвания и къркорене в корема, парене под лъжичката, внезапно чувство на силен глад и др. По принцип тези симптоми могат да бъдат причинени от редица заболявания, затова, преди да се приеме, че става въпрос за диспепсия, задължително трябва да се изключат органични болести. А това е в прерогативите само на опитен гастроентеролог!

Ако трябва да се направи профил на типичния пациент с нервен стомах, той е млад, амбициозен, с издължено тяло, по-често жена, с тегло около и под нормалното, с интелектуална професия и задъхано всекидневие. Освен това страдащите от стомашна невроза често имат и разнообразни други оплаквания, част от комплекса нервно-вегетативна дистония: сърцебиене, трудно заспиване, обилно изпотяване на ръцете и краката, особено при напрежение, силно почервеняване на лицето, гадене и дори повръщане преди решаващо събитие (изпит, постъпване на работа, медийно участие, пътуване и др.).

Причините за това състояние са комплексни и често са свързани с т.нар. конституция на личността - става въпрос за силно възбудима нервна система. Някои анатомични и физиологични особености също допринасят за диспепсията, например издължен или „увиснал" стомах, което често е белег за слабост на съединителната тъкан, дискретни промени в киселинността на стомашния сок.

Някои от пациентите очакват да се отърват от проблемите си след кратък прием на лекарства, но подходът в случая е комплексен, защото е необходима известна промяна в начина на живот. На първо място правилен хранителен режим с поемане на малки порции храна 4-5 пъти дневно. Закуската е задължителна, колкото и на пръв поглед сутрин да липсва апетит. Поне 5 броя плодове и зеленчуци дневно, съчетани със зърнени храни, нетлъсти месни продукти и млечни произведения са в основата на здравословното хранене.

Много хора забравят да пият вода, а организмът ни отчаяно се нуждае от нея. Нека да е поне литър и половина дневно, извън чая, супите и другите течности. За намаляване на тежестта след нахранване може да се използват билкови препарати, които отпускат спазмите, подпомагат разграждането на храната и обират образуваните газове.

Много важна е двигателната култура. Дори и да нямате време за фитнес, можете да се качвате по стълбите пеша, вместо с асансьора, или да вървите с интензивно темпо поне две спирки дневно. Сутрин укрепете коремната стена чрез коремни преси с постепенно увеличаване на бройката. Важно е и общото успокояване на нервната система, което може да стане с намаляване на кафетата и цигарите, прием на успокоителни чайове и лягане най-късно в 23:00 часа.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

18 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.


от 4г ме боли стомаха кажете ми някакво лекарство



Аз съм така от една две седмици заради многото тестове кошмари срочни оценки и стрес на 15 съм проблема от една страна е психически ,ако успеем да се успокоим и преодолеем това което ни измъчва с отпускането на нервната система се възстановяват и нормалните перисталтични движения на стомаха

Аз съм така откакто влязох в критическата, непрекъснато имам буца в стомаха, все едно ще се пръсне отвътре. Оправя се за няколко месеца, после пак почва. Какви ли не билки пих, не помагат.

Аз съм на 42 г моля ви помогнете ми много години имам нервен стомах постояно ми се повръща не мога да ям ништо особено от 4 месеца моля ви даите ми савет

И на мен постоянно ми е свит стомаха.. И постоянно се уригвам. Какви ли не хапчета не испих и по доктори ходих и все още същото.. Незнам вече какво да правя.

Гадими се постояно треперя

Отидете на хомеопат! Ще ви помогне.

zdraveite priyateli az jiveya v berlin a az imam vinagi nadut korem samo ce tuka doktorite kazaha ce e laktoza alergiya na mlecni produkti do kolko e vyarno i az ne znam

Здравейте,приятели!И аз съм с нервен стомах,чета какво ли не,пия какви ли не хапчета,няма особен резултат.Казват ми,че е на нервна почва.Получавам постоянни оригвания,много е неприятно.

аз съм на 21г. и повече от 1 година съм така, много е болезнено да се напъваш от болки.... всяка сутрин да повръщаш стомашен сок..., отпадналост, безапетитие, силни главоболия всяка вечер, къркорене на червата, оригване без да си хапнал..... и редица др. неприятни неща....
Преди няколко дена се прибрахме от изследвания... Сега точно не мога да кажа, тъй като съм в период на лечение, но ако имате същите оплаквания, посетете д-р Елена Кузманова..... Изпипва нещата докрай.... Аз безкрайно много съм доволна от нея, адски много човечно се отнася.... Хиляди Благодарности на Нея :) от Ажда Себахтин Хасан от гр. Кърджали

I AZ sam taka sviva mi se korema no loshoto e che zapochna da mi se gadi I da povrashtam predimno sutrin na 24 god sam

постоянно ми се обръща стомаха дори и без причина.Лошото е че след това получавам аритмия на сърцето незнам какво да правя.

аз за пръв път го получих в 12клас, сега съм здрав прав мъж на 26г , но все още немога да се справя с този проблем, много е мъчителен, а до лекарства за успокоение на нервната система не смея да прибягвам

Имам същия проблем и съм на 19г. Просто не знам, какво да правя! Мисля да посетя гастроентеролог в София.

i az sam taka i pikaq mn cesto@

Аз съм ученичка и това ми се получава всеки един ден преди да ида на училище. Просто се притеснявам - не мога и две хапки да изям, обръща ми се стомаха, присвива ме... Това е от хормоните.... Спокойно не е някаква болест..

аз съм на 22г. и също от 1 година съм така, ужасно е!

И аз имам нервен стомах, а още съм на 29 години. От една година съм така!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18631 seconds