Новини и статии

Разтворимите фибри са най-ефикасни при раздразнени черва

Публикувано в: Хранене и диети 28 August 2009

разтворими фибри, овесени ядки, ечемик

Холандски учени са установили, че разтворимите фибри са най-полезни при синдрома на раздразнените черва, съобщи Би Би Си.

В проучването, публикувано в British Medical Journal, са сравнени няколко възможни хранителни добавки, които да облекчават състоянието. Резултатите показват, че триците могат дори да влошат синдрома, а натуралните растителни фибри имат най-голям ефект при облекчаване на симптомите. Синдромът на раздразнените черва се характеризира с коремни болки и нередовен стомах. Не е известно какво точно го причинява и лечението обикновено включва хранителен режим, медикаменти и дори антидепресанти.

Разтворими фибри има в ябълките, ягодите, ечемика, овеса и др., но от естествени източници трудно може да се набавят необходимите количества и затова е препоръчително използването и на хранителни добавки, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16392 seconds