Новини и статии

Ключов протеинов маркер не е причина за сърдечна болест

Публикувано в: Здравни новини 1 July 2009

Протеин, известен като ключов индикатор за възпаление в тялото и смятан за причинител на сърдечна болест не е свързан с развитието на фаталното заболяване, според британско изследване, публикувано във вторник, предаде АФП.

C-реактивния протеин (CRP), цел на проучвания за лечение на коронарната сърдечна болест всъщност не е директен причинител за нея, както се е смятало, пише в изследването, публикувано в "Джърнъл ъф Америкън Медикъл Асошиейшън". "Някои изследователи смятаха, че C-реактивният протеин би бил добра целева молекула, доколкото повишените нива на този протеин в кръвта са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето", отбелязва водещият изследването автор Пол Елиът, професор в Импириъл Колидж в Лондон. "Нашето изследване обаче предполага, че асоциацията може да не е причинно-следствена, така че усилията да се прицели този протени с цел намаляване на риска от болестта няма вероятност да са успешни". Изследването обаче открива нови генетични вариации, свързани с болестта, добавя Елиът. "Ако се докаже от изследванията ни, това може да даде ключове за идентифициране на нови цели за лечение на заболяването", казва ученият. Екипи от изследователи, с участието на учени от "Импириъл Колидж" и от 12 други университета и института в Европа и Северна Америка за изследвали общо 28 112 души с болестта и 100 823 души без нея. Те са достигнали до заключението, сравнявайки генетичните вариации, които играят роля в нивото на CRP с преобладаваща коронарна сърдечна болест в изследваните от тях. Сърдечната болест е убиец номер едно в САЩ, от която през 2005 г. са починали 864 480 зуши, по данни на Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17254 seconds