Новини и статии

Кои храни предпазват от кариес

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 5 August 2009

Пазете хубавата усмивка от лоши храни

По последни данни в сините сливи се съдържат специфични вещества, които защитават зъбите от кариес. Особено сушени, те потискат растежа на бактериите в устата, освен това не позволяват да се образува зъбен камък. Дори навремето са използвали този плод за охлаждане на месото поради специфичните качества на плода - той спирал размножаването на гнилостните бактерии. По същия начин тези вещества действат и в устната кухина. Подъвчете сини сливи след ядене и ще спрете процеса на начинаещо гниене.

Подобно действие оказват и други продукти. Например зеленият чай, при условие че го пиете без захар. Този чай съдържа веществото катехин. То е известно с много добрите си лечебни свойства. Дори само една чашка зелен чай след ядене понижава риска от възникване на кариес.

Стигаме до така популярния и спорен, но толкова вкусен шоколад. Кой ли не знае, че сладкишите вредят на зъбите. Но това не важи за черния шоколад. Скорошни изследвания доказали, че той е полезен за зъбите. В него се съдържа екстракт от какао, наречен каобромин. Това вещество е натурален аналог на флуорните съединения, използвани в пастите за зъби. Този екстракт е по-ефикасен в борбата с кариеса и прочее зъбни "болежки". Затова е полезно и нужно да ядете черен шоколад.

Не по-малко полезно е и виното. Наскоро италиански учени установили, че то съдържа специфични киселини, които помагат да се унищожат микробите по зъбите. Освен това се борят със стрептококите, които предизвикват ангина и други заболявания на горните дихателни пътища.

Има продукти обаче, от които трябва да се въздържате и дори да се откажете, за да запазите зъбите си здрави.

Лимоновият и портокаловият сок не влияят благоприятно на зъбите. Те съдържат много киселини, които размекват зъбния емайл. Само 2 чаши портокалов сок на ден повишават риска от възникване на кариес. Затова е желателно да го пиете през сламка, за да намалите контакта със зъбите.

Американски учени наскоро стигнали до извода, че пържените тиквички и пържените патладжани са вредни за зъбите. Изследователите установили, че при пържене в тези зеленчуци значително се повишава съдържанието на вредните за емайла киселини.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22660 seconds