Новини и статии

Кожа от стволови клетки ще помага при изгаряния

Публикувано в: Здравни новини 20 November 2009

Нова кожа от стволови клекти

Френски доктори съобщиха, че са използвали стволови клетки от човешки ембриони, за да създадат нова кожа, което може някой ден да бъде използвано като потенциално животоспасяващо средство, което временно да замести кожата на пациенти с тежки изгаряния, предаде АФП.

Лабораторните постижения засега са изпробвани върху мишки и все още не са проведени опити с доброволци, но изследователите смятат, че технологията може да се окаже безценна за хирурзи, опитващи се да спасят пациенти, които очакват присаждане на кожа. В продължение на повече от две десетилетия, основният начин да се помогне на пациенти, страдащи от изгаряния, е като се вземат клетки от кожата им и се отгледат в лаборатория, за да се замени поразената зона. Процесът отнема 3 седмици и обезводняването и инфекцията отнемат живота на много пациенти. Новата технология, за която съобщава The Lancet, използва стволови клетки от човешки ембриони - клетки, които израстват в различните тъкани на човешкото тяло. С тях е създадено подбие на кожа, което е било присадено на мишки, които 12 седмици по-късно са развили здрава кожа. Членът на екипа Марк Песшански е заявил в интервю, че има нужда от още работа, преди процестът да може да се приложи при хората. Клиничните изпитания са насрочени за края на 2011 година. Стволовите клетки се вземат от човешки ембриони в ранен стадий на развитие, които са само на няколко дни, на които се позволява да се развиват в „линии" за стволови клетки. Тяхното използване обаче неизменно води до етични дебати, особено в САЩ, където християнски религиозни групи определят технологията като равностойна на убийство.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

http://www.stvolovikletki.org/

Извинете ме за линка, в случая става въпрос за некомерсиален проект, който може да бъде полезен за много хора. Информацията за стволовите клетки в България е много разпиляна и недостатъчна, а тук сме се опитали да съберем всичко накуп. Дано сме полезни!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16139 seconds