Новини и статии

Полезна пица? Защо не...

Публикувано в: Хранене и диети 4 July 2012

poleznapica

Шотландски диетолог твърди, че е създал първата полезна пица.

Продуктът съдържа 30% от препоръчителните дневни количества витамини и минерали, както и една трета от необходимите калории, протеини и въглехидрати.

„Всяка пица предоставя на организма всички необходими хранителни вещества”, пояснява диетологът.

След проучване на пазара е установено, че водораслите са интересна нова съставка, която се използва в производството на хляб. По този начин се намалява съдържанието на сол в тестото на пицата. Водораслите имат около 3,5% натрий в сравнение с 40% в солта. Съдържат и йод, витамин В12, а и придават приятен аромат.

Към доматеното пюре се добавят червени чушки, за да се увеличи количеството на витамин С. Всяка пица съдържа още магнезий, калий, витамин А и др.

Насоките за правилно хранене препоръчват 20% от хранителните вещества и калории да идват от закуската, 30% от обяда, 30% от вечерята, както и допълнителни 20% от междинни закуски.

Полезната пица е опция за обяд или вечеря. Всяка предоставя пълния списък от вещества за едно от храненията.

Дали новата рецепта за пица ще завладее света, предстои да се разбере – себестойността е по-висока, но пък ползите за здравето са съблазнителни. Любителите на италианския специалитет сигурно ще бъдат доволни, че парчето пица вече няма да бъде забранено изкушение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07979 seconds