Новини и статии

Лечебни свойства на някои животински продукти

Публикувано в: Любопитно 22 June 2010

deer_antler_strength

Еленов рог срещу артрит, пчелна отрова срещу рак... Вече е установена лечебната сила на различни животински продукти и те се използват за приготвянето на много здравословни добавки и препарати. Ето някои от тях:

Пчелна отрова

(срещу алергии и рак)

Пчелната отрова, както и отровата на осите се прилага за лечение на сенна хрема. При тази техника, известна под името имунотерапия, на пациентите се вкарват равномерни дози отрова от пчела или тревни полени, за да се изгради имунитет към дразнителите.

Пчелната отрова се прилага и за третиране на тумори. Учени от Вашингтон вкарали отровния химикал мелитин, съдържащ се в жилото на пчелите, в миниатюрни молекули или „наночастици".
Оказало се, че тези „нанопчели" атакуват и разрушават само раковите клетки, без да засягат здравите. Освен това те унищожават и предраковите образования.

Масло от ему

(срещу болки в ставите, порезни рани и натъртвания)

Маслото от ему се извлича от мазните тъкани на гърба на животното. Аборигените го използват за лечение от хилядолетия. Смята се, че това масло е естествено противовъзпалително средство. Австралийски учени открили, че втриването на масло от ему намалява значително болките при остеоартрит.

Хрущял от акула

(срещу остеоартрит и рак)

Една молекула в хрущяла на акулата, наречена хондроитин, го прави еластичен и блокира ензимите, които биха го разрушили. Хондроитинът помага на организма да образува нов хрущял. Приемането на добавки с хрущял от акула спира развитието на остеоартрита и облекчава симптомите му. Американски учени са установили, че хрущялът от акула съдържа протеин, който пречи на растежа на туморите. Според британски специалисти той спира развитието на рака на гърдата, мозъка и простатата.

Колаген от крава и бик

(срещу ревматоиден артрит)

Колагенът е вид протеин, който свързва и поддържа тъканите на кожата и мускулите. Аржентински учени открили, че приемането на добавка от колаген от едър рогат добитък помага за намаляване на веществата в кръвта, известни като ревматоиден фактор и туморен некрозен фактор (rheumatoid factor and tumor necrosis factor), които увреждат ставите.

Еленов рог

(срещу възпаления и болки в ставите)

Покритието от къси и гъсти косми по рогата на елена приличат на кадифе. Учени установили, че в него се съдържат вещества като glycosaminoglycans, калций, омега 3 и омега 6 мастни киселини, които намаляват възпаленията и могат да помогнат за облекчаването на състоянието при болните от артрит.

В това кадифено покритие има също толкова високо ниво на хондроитин-сулфати, колкото в хрущяла на акулите, които правят човешките хрущяли по-здрави и еластични. Кадифето се извлича от елена под упойка и от него се приготвя добавката, с която се лекува артрит.

Екстракт от охлюви

(срещу рани и фрактури)

Лечебната сила на секрета, който пускат охлювите, беше открита случайно преди няколко години от фермери в Чили, които събирали охлюви. Те забелязали, че кожата на ръцете им станала изключително мека и гладка, а драскотините по тях изчезвали необичайно бързо. По-късно изследванията на дерматолози потвърдиха регенеративните способности на този секрет. Оказва се, че съдържащите се в него алантоин, колаген и еластин, с които охлювите възстановяват черупката си, имат същия ефект върху човешките кожни клетки.

Слюнка от копринена буба

(срещу ревматоиден артрит, постоперативни болки и отоци)

Копринената буба произвежда ензима серапентаза. Той се образува от бактериите в стомаха й и се секретира в слюнката. Този секрет има противовъзпалителни способности и може да се използва при лечението на артрит. Германски учени са приложили лечение със серапептаза срещу постоперативни отоци и болки. Три дни след операцията отоците на пациентите намалели наполовина.

Слюнка от гущер

(срещу диабет)

Лекарство, съдържащо слюнка на гигантски отровен гущер от Южна Америка, помага на диабетиците да избегнат усложненията от болестта - заболяване на сърцето и бъбреците, както и загуба на зрение. Учени открили, че един химикал в слюнката на гущера е аналогичен с човешкия хормон, който регулира кръвната захар. Гущерът Джила яде само 3 или 4 пъти в годината и ензимът в слюнката му помага да смила храната много бавно. Ензимът exenatide стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, когато кръвната захар се увеличи.

Коластра от крава

(срещу изтощение и пептична язва)

Според австралийски изследователи всекидневното приемане на кравешка коластра прави хората по-силни и издръжливи. Това е течността, която млечните жлези на кравата отделят след раждане до 24 - 48 часа преди да потече истинското мляко. Коластрата съдържа вещества, които помагат за растежа и за изграждането и възстановяването на костите, мускулите и нервните влакна. Тя действа благоприятно при алергични и автоимунни разстройства, атрофия на мускулите, пептична язва, затлъстяване и постоперативно възстановяване.

Отрова от тарантула

(срещу болки при мускулна дистрофия и нередовен пулс)

Биофизици от Бъфало открили, че един протеин в отровата на тарантулата може да се използва за облекчаване на болките при мускулна дистрофия. Протеинът - GsMTx4 - спира нервната болка. Той може да се използва и като алтернатива на морфина и то без да причинява странични ефекти. Учените установиха също, че този протеин помага срещу артериалната фибрилация -  нередовен сърдечен пулс, който понякога предизвиква тромби, инфаркт и инсулт. Тази отрова блокира процеса, който кара клетките в сърцето да се разтягат и подуват, от което то започва да бие хаотично.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07763 seconds