Новини и статии

Карамфилът е мощен антиоксидант

Публикувано в: Здравни новини 18 March 2010

cloves_1

Испански учени са установили, че карамфилът съдържа голямо количество фенол и това го превръща в един от най-мощните антиоксиданти сред подправките.

Изследването, публикувано в Flavour and Fragrance Journal, разкрива, че карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Учените смятат, че идентифицирането на подобни суперхрани е важно за хранителната индустрия и запазването на продуктите в по-натурален вид.

Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, допълват специалистите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15831 seconds