Новини и статии

Лечение на минерални извори според болежките

Публикувано в: Релакс и антистрес 2 July 2009

Наречен успокоява сърцето и нервите, в Баня помагат при безплодие

Лечение на минерални извори

Лятото е сезонът на почивките. През отпуската обаче нищо не пречи да съчетаете приятното с полезното. В България има 225 минерални извора, всеки от тях притежава някаква лековита сила. Така че спокойно може да изберете този, който съответства на вашите болежки.

12 са най-известните лековити извори у нас. Сред тях са Хисар, Наречен, Сандански и Баня край Карлово. Всеки един от тях пази и помага при различни заболявания. За други обаче може да бъде вреден. Баните са абсолютно пртивопоказни за бременните, болните от рак и хората с психични проблеми. Затова преди да изберете минерални извори за почивката си, е добре да се посъветвате със специалист. Най-много подобна почивка помага на хората с болно сърце, ендокринни проблеми и неврози. Сред методите за лечение в тези курорти са упражненията, масажът, инхалациите, настойки от билки и лекарства. Също така терапии със светлина, магнит и игли. Естествено, основният източник на здраве са баните с лековитата вода.

В Хисар има 22 минерални извора. Температурата на водата в тях е от 37 до 52 градуса по Целзий. Тя има приятен вкус и е слабоминерална. В нея се съдържат над 20 микроелемента, сред които хидро-карбонатно-натриеви съединения и сулфати. Заради повишеното съдържание на флуор обаче водите могат да се пият интензивно до 30-40 дни. По този начин те помагат при камъни в бъбреците и урологични заболявания, гастрити, язви, чернодробни проблеми като хепатита, при камъни в жлъчката. Използването на водите за къпане помага при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични и ендокринни проблеми. Сред тях са диабетът, затлъстяването, артритът, артрозата, полионевритът. Изворите са ефикасни и при кожни проблеми като алергиите. Ако заболяванията на човек са в напреднал стадий обаче, минералните бани няма да са му от полза. Ако има гнойни процеси и кръвотечения изворите дори ще му навредят.
Минералните води в Сандански също са с приятен вкус и са доста топли - 42-81 градуса по Целзий. Те са слабоминерализирани. В тях има хидрокарбонати, сулфатно-натриеви групи, флуор и метасилициева киселина. Лечебните води се използват при заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна системи, гинекологични проблеми. Водите се препоръчват и за пиене при стомашно-чревни проблеми. Чистият въздух и липсата на алергени правят курорта изключително подходящ за профилактика и лечение на заболявания на горните дихателни пътища и бронхиална астма. Най-добре се повлиява атопичната форма на това заболяване, и то през есента. Водите обаче са ефикасни и при инфекциозно-алергичната му форма точно през лятото. Освен това водите помагат на хора с кожни алергични заболявания, бавно зарастващи счупвания на костите и затлъстяване. Те обаче са вредни за хора с туберкулоза, артеросклероза, високо кръвно и други сърдечни проблеми.

Водите в Наречен са с идентичен химичен състав, но се различават съществено по своята радиоактивност и температурата. Едни от тях са силно, а други умерено радонови, силициеви и или леко флуорни. Температурата им е от 11 до 29 градуса по Целзий. Радиоактивността пък в голяма степен определя и лечебните им свойства. За тях допринасят и солите на бор, мед, германий, молибден, титан, манган, сребро, стронций, литий, алуминий, желязо, олово, барий, волфрам.

Радонът е основният радиоактивен газ във водите на Наречен. Той постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. Той се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода. Газът се отделя през белите дробове, урината, изпражненията, потта и слюнката. Лечебните му свойства са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има противовъзпалително действие и подпомага зарастването на раните. Затова той е много подходящ за хора със сърдечни проблеми. В умерени дози газът регулира и усилва дейността на тъканите и клетките и благоприятно повлиява нервната система, като я успокоява.

След лечение с него електрическата активност на мозъка и увредените нервни тъкани се подобряват. Освен това той влияе добре на щитовидната и половите жлези. Той нормализира яйчниковата функция у жените, затова е полезен при възпалителни заболявания на половата система или при намалена менструация. Газът повишава и имунитета на човек. Сред неблагоприятните въздействия са увеличаването на отделения белтък от бъбреците и кръвотеченията, влошаване на дисменореята. Затова водите са противопоказни за всички заболявания в остър стадий, инфекции, при заболявания на сърдечно-съдовата система с недостатъчност на кръвообращението или след прекаран инфаркт, кървящи язви на стомаха и дванадесетопръстника. Вода не трябва да се пие и при шипове или бъбречни проблеми.

В Баня край Карлово има десет минерални извора, чиято температура варира от 34 до 50 градуса по Целзий. Водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатна, натриева, флуорна. В Баня се лекуват четири големи групи заболявания. Първите са възпалителни и дегенеративни ставни проблеми като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, заболявания на околоставните тъкани артрози и остеоартрози. Втората група са заболявания на периферната нервна система и гръбначния мозък -- възпалителни радикулити, неврити, плексити, полиневрити, целулити. В третата са гинекологични проблеми като хронични възпаления на яйчниците и дори безплодие. Също така изворите помагат при проблеми с кръвното, инфаркт на сърдечния мускул, начална артеросклероза, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, диабет и базедова болест. Противопоказно е лечението на туберкулоза, тежки парализи, бронхиална астма в напреднал стадий, чернодробна цироза, кожни заболявания, епилепсия.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02347 seconds