Новини и статии

Наспете се без угризения!

Публикувано в: Релакс и антистрес 29 August 2009

Сънят е полезен

Да подремнеш, да поспиш, да си легнеш рано...тези неща се възприемат понякога  като отдаване на мързел. Но сърцето наистина има нужда от това. Истината е, че достатъчният сън може да предотврати натрупването на плаки в артериите.

А това означава по-малък риск от заболявания на сърцето и инфаркт. Така че, наспивайте се! Резултатите от 5-годишно  американско изследване на хора на средна възраст показват, че тези, които спят повече, имат по-малко калциеви отлагания по артериите. Известно е, че именно те допринасят за образуването на плаките, които пък може да запушат съдоветеТъй като проучването е обхванало сравнително малка група хора, които спят повече от 8 часа в денонощие, все още няма окончателно становище за ползата за здравето от допълнителния сън. Но изследванията в тази посока продължават.

Освен на сърцето, недостатъчният сън може да навреди на здравето и по много други пътища. Недоспалите хора са замаяни, раздразнителни и по-често предизвикват катастрофи. От недоспиване понякога се пълнее.

Универсалните съвети за добър и пълноценен сън са:

  • Движение. Физическите усилия помагат много за добрия сън.
  • Подходяща по количество и качество вечеря. Не поемайте повече от 200 калории. Някои храни предизвикват сънливост, защото съдържат хормоните серотонин и мелатонин, както и успокояващата аминокиселина триптофан. Това са банани, чай от лайка, топло мляко, мед, картофи, бадеми, овесени ядки, пълнозърнест хляб, ленено семе, пуешко месо - най-добрият източник на триптофан.
  • Лек масаж на мускулите, кайто отпуска и понижава кръвното налягане.
  • Подходящи условия и настройка за спане. Спалнята трябва да е хладна и затъмнена, без телевизор и лаптоп в леглото. Пижамата да е от естествена материя и свободна. Не пестете от покупка на качествен матрак.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.03528 seconds