Новини и статии

Неточната диагностика води до инциденти при мануалната терапия

Публикувано в: Здравни новини 9 April 2010

chiropractor

Неточната диагностика и липсата на добра квалификация могат да доведат до инциденти при провеждането на мануална терапия. Това стана ясно по време на Петата национална СПА конференция „Рехабилитация, балнеотерапия, козметика" в курортния комплекс Златни пясъци край Варна.

„Макар резултатите от този вид терапия да са много добри, не са изключени и инциденти. Те са рядкост, но специалистите по света обръщат внимание и на този проблем", каза проф. Димитър Костадинов, специалист по физикална медицина и рехабилитация. Има случаи, при които обикновената рентгенография не може да улови всички аномалии в кръвоносните съдове или във връзките.

„Провеждането на мануална терапия при неуточнена патология може да доведе до съдови инциденти, включително до пареза или парализа. Ето защо добрите специалисти се стремят да диагностицират пациента колкото е възможно по-точно. При невъзможност това да се направи, е по-добре да се избегне прилагането на този вид терапия", посочи доц. Яна Петровска, началник на Клиниката по физикална терапия и рехабилитация в Университетската болница „Св. Анна" в София.

Мануалната терапия се свързва преди всичко с кинезитерапията и хиропрактиката. Това са системи от ръчно извършвани манипулации, които действат на ставно-мускулно ниво. За да ги прилага даден специалист, той трябва да познава идеално анатомията на човека, цялата инервация и т.н.

„Острите състояния се свързват с грешки в движението на тялото - например при рязко вдигане на тежък предмет. Хроничните се появяват вследствие на някои вътрешни заболявания, при неправилна позиция на тялото", обясни проф. Костадинов.

Според него хиропрактиката не бива да се използва при дискови хернии например. В противен случаи тя може да доведе до задълбочаване на проблема, както и до пареза или до проблеми с уринирането. „При стандартните масажи, макар и да са ръчни манипулации, не може да се стигне до такива инциденти, дори когато те не се правят от специалисти. Там в най-лошия случай може да се получи синина, ако масажистът е приложил малко повече сила", каза още проф. Костадинов.

В Канада, САЩ и в много западни страни вече са създадени специални курсове за обучение на хиротерапевти. „У нас първо трябва да се завърши медицина, а след това да се получи специалност „Мануална терапия", посочи доц. Яна Петровска.

Независимо че това е официалната регламентация за практикуване на този вид лечение, у нас има народни лечители, които го прилагат, без да са достатъчно компетентни. Това крие известни рискове за пациентите, тъй като може да се стигне до инциденти като парализа на крайниците, проблеми с уринирането и дори смърт.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Когато манипулациите, тракциите , наместванията.... не се правят правилно или по- точно да са съобразени с състоянието на човека създадено от самия него ... с необходимата сила -за него, позицията от която се извършват тези манипулации, тракции, намествания... разбира се че може да има някакъв риск....и още нещо което се отрича от лекарите е това, че за да се направят тези манипулации..... ... не трябва да има усет, задължително да се познава анатомията и неврологията идеално до съвършенство... ми те като я познават защо след тяхната намеса има неприятни последици?! Защо Хората си мълчат...Много е лесно като си завършил медицина да намираш слабости и МААНУ.... Защо хора които нямат медицинско образование се справят много по- добре от тях.....-- има нещо друго значи!...???!!

Защо никъде не пише за смъртните случаи, които се причиняват от мануалната терапия? Сега тъкмо чета една книга, която обяснява че има доста смърни случаи от тази практика в Америка, а не само, но доста се прикриват тези случаи, защото има много привърженици на тази терапия. Наместването на гръбнака може да доведе до разкъсване деликатната обвивка на вертебралните артерии, което пък от своя страна причинява билатерални вертебрални артериални дисекции и накрая блокада. На прост български - не може да бъде доставена кръв до мозъка и умираш. Помислете, преди да подложите Вас или Вашето дете на такава процедура.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12607 seconds