Новини и статии

Новите нервни клетки помагат за по-добра ориентация в спомените

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 10 July 2009

Неврон

Новите нервни клетки, които, както се установи съвсем наскоро, мозъкът получава в течение на своя живот, са необходими за по-добра ориентация в спомените, свързани с разположението на близко един до друг предмети, смятат авторите на изследване, публикувано в списание Science.

Учените едва през последните години успяха да опровергаят смятаното в течение на десетилетие христоматийно твърдение, че нервните клетки не се възстановяват. Но доскоро функцията на тези нови нервни клетки, с които мозъкът се "подхранваше" в течение на своя живот, беше неясна. Учените можеха само да гадаят, знаейки, че най-голяма активност за производството на нови нервни клетки е съсредоточена в т.нар. хипокампа. Този дял, разположен дълбоко в човешкия мозък, изпълнява ролята на своеобразен "сортировач" на спомени, подготвяйки ги за съхранение и ефективно използване в бъдеще в специални дялове на кората на мозъка. "Всички видове информация, която получаваме през деня - времева, пространствена, обонятелна, осезателна, емоционална и друга - преминава през хипокама, където се "опакова" по съответния начин, след което се отправя обратно в частите на кората на човешкия мозък, където се съхранява", обясни водещият автор на изследването, професор Фред Гейдж, цитиран от РИА "Новости". Учените са знаели, че на "входа" ни хипокама информацията преминава през така наречената зъбчата извивка, където потокът от данни се раздели между отделните канали, образувани от десетократния излишък на нервни клетки в сравнение с тяхното количество преди тази извивка. Това разделение, според учените, помага на мозъка да възприема събитията, формиращи един или друг спомен, по отделно. "Тъй като производството на нови нервни клетки се случва в зъбчатата извивка, ние решихме, че те по някакъв начин участват в този процес на "разчленяване на спомените", наричан "Разделяна на образите", каза Гейдж.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05539 seconds