Новини и статии

Ново лечение при увреждане на гръбначния мозък

Публикувано в: Любопитно 22 September 2009

гръбначен мозък

Екип от американски, руски и швейцарски учени съобщи за обнадеждаващи резултати от експерименти с мишки. По време на опитите медиците въздействали върху увреден гръбначен мозък с лекарства и електрическа стимулация.

Опитните мишки започнали да се придвижват, като движенията им не се отличавали от тези на здравите. В публикацията в Nature Neuroscience учените отбелязват, че стимулираните движения възниквали не в резултат на подадени от мозъка сигнали.

И досега беше известно, че чрез електрическа стимулация на нервните клетки под увредената област на гръбначния стълб може да се предизвика съкращаване на мускулите.

Експерти коментират пред ББС, че международният екип е успял така да насочи и структурира електростимулацията, че да се получи сложната последователност на движенията при ходене.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08635 seconds