Новини и статии

Някои диети могат да отпушват артериите

Публикувано в: Хранене и диети 2 March 2010

branzini

Хранителните режими, които са бедни на мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати и средиземноморската диета могат да помогнат за обръщането на процеса по уплътняване на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Това са установили израелски учени, цитирани от Би Би Си.

Изследването, публикувано в Circulation, показва, че придържането към една от трите диети може да обърне хода на атеросклерозата. В проучването са взели участие 140 мъже и жени на средна възраст, с наднормено тегло. Една трета от тях са приемали лекарства за високо кръвно, а една четвърт - за намаляване на холестерола. След две години участниците са имали средно с 5% намаляване обема на стените на каротидната артерия и 1,1% редуциране на плътността. Наблюдавани са и промени в кръвното и теглото.

Трите диети имат общи елементи - повишен прием на плодове и зеленчуци, намаляване на консумацията на опасни трансмазнини и др. Според учените дори ефектът от диетата да не е значителен, то тя има дългосрочен ефект върху плаките в артериите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13770 seconds