Новини и статии

Няма универсални диети

Публикувано в: Хранене и диети 19 May 2010

dietasporedchoveka

Диетичните режими трябва да се изготвят от специалист. Няма универсални диети. Това каза проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. По думите му прилагането на определена диета се отразява различно на отделния човек. Важна роля играе здравният статус, генетичните и метаболитните особености. При избора на диети не бива да се стига до крайности, защото това може да предизвика необратими за здравето последици. Затова ролята на специалиста по хранене е ключова.

„Науката отдавна е доказала, че редица заболявания са свързани с неправилното хранене", подчерта доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитни заболявания в Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ". Като пример тя посочи диабета, остеопорозата и др.

Специалистите поискаха да бъде създаден регистър на хората, които имат право и квалификация да дават съвети и да предписват диети.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09126 seconds